La tradició dels Pastorets torna per Nadal a Roses

Els Pastorets de Roses
Els Pastorets de Roses

Diumenge passat es va fer la primera representació dels Pastorets, demà dimecres i dissabte es faran les altres dues previstes

Els Pastorets de Roses
Els Pastorets de Roses

Diumenge es va portar a terme al Teatre Municipal de Roses la primera de les tres representacions d’un dels espectacles tradicionals de les festes de Nadal a Catalunya, els Pastorets. L’any 1981 el Grup de Teatre de Roses va recuperar aquesta tradició posant en escena la versió centenària dels Pastorets d’Olot.

Els Pastorets és una representació teatral, típica catalana, amb més de dos segles d’antiguitat, i multitud d’escriptors i autors n’han fet la seva versió. En el cas dels Pastorets de Roses, l’origen s’ubica a Olot, ja que la representació que cada any es fa al TMR prové d’un text d’Antoni Molins amb música d’Ignasi Rubio i adaptat per Joaquim Danès, tots tres olotins.

Però l’origen del gènere dels Pastorets els trobem en els drames religiosos medievals, on L’Adoració dels pastors va ser el punt de partida d’antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal.

Els Pastorets explica la història d’uns pastors que al rebre la notícia del naixement del Messies donada per un àngel decideixen anar a veure’l per adorar-lo, però les forces del mal, representades per dimonis, intenten impedir-ho. Però els Pastorets compten amb les forces del bé, representats per àngels, que els ajudaran a arribar fins al nen Jesús.

I la història dels Pastorets de Roses, sota la direcció d’Ignasi Tomàs, es basa en les aventures d’en Bato, en Borrego i els pastors que van cap a Betlem a adorar a Jesús, i entremig es troben amb les trampes que els dimonis capitanejats per Llucifer els hi han  preparat.

Unes 110 persones entre figurants i actors no professionals composen aquesta representació rosinca dels Pastorets, on els personatges principals per ordre d’aparició són Llucifer, Satanàs, l’esclau Uriel, la seva amada Sara, els pastors Borrego i Bato, la vella sàvia Soff, els àngels Sant Gabriel i Sant Miquel, el terratinent i pare de Sara, Isaac, i en Josep, Maria i Jesús.

Les properes representacions de Els Pastorets al Teatre Municipal de  Roses estan previstes per demà dimecres dia de Sant Esteve, i el diumenge 28, dia dels Sants Innocents, a dos quarts de set de la tarda.