La Transpyr surt de Roses cap a Camprodon esdevenint la 1ª etapa en tota una epopeia pels 350 ciclistes participants

Transpyr
Els ciclistes de la Transpyr Road baixant un port / FotoEsportBCN

Una forta tempesta ha posat al límit la resistència als ciclistes durant la primera etapa de la Transpyr

Transpyr
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el director de la Transpyr, Francesc Sallent, tallant la cinta de soritda de la 5ª edició de la cursa

No es podia demanar més èpica per començar la cinquena edició de la Transpyr. La primera etapa ha sortit de Roses sota un cel amenaçador i a partir de mig recorregut la forta pluja, amb episodis torrencials i pedregades, ha condicionat la jornada posant al límit la destresa i la resistència dels 350 ciclistes que han pres la sortida. 300 ho han fet des de la Vila rosinca i 50, participants de la Transpyr Road, entre d’ells, els ciclistes de Roses, Miguel Lozano, Lluís Puigbert, Tony Gallardo i Mario Rabell, ho feien de Cadaqués.
Tots quatre, després de fer el pròleg ahir dissabte amb un fort vent, han iniciat l’etapa d’avui amb “un ritme controlat fins a l’avituallament de Pont de Molins, que és quan han començat a caure les primeres gotes”, ha explicat Rabell, i així, amb una mica de pluja, han arribat al tram cronometrat de Castellfollit de la Roca fins a Sant Pau Seguries, “on ha començat a ploure a bots i barrals”. Un tram cronometrat de 20 quilòmetres, que s’ha adjudicat Toni de la Asunción i en el que s’han viscut els dos primers abandonaments., cap d’ells però dels ciclistes rosincs, que tot i la duresa de l’etapa, de 152 quilòmetres i 2.835 metres de desnivell positiu “continuem amb ganes per continuar fins a Hondarrobia”, ha assenyalat Lozano.

Demà, la Transpyr Road afronta l’etapa reina, amb 147 quilòmetres i el dur ascens al Coll de Pradell, amb més de 1.000 metres de desnivell, rampes del 20% i diversos quilòmetres amb pendent mitjana del 15%, amb un paisatge pirinenc espectacular i arribada a La Seu d’Urgell. El tram cronometrat, a 44 quilòmetres de l’arc de meta, té una distància de 35 quilòmetres.

Transpyr
Els ciclistes de la Transpyr Road baixant un port / FotoEsportBCN

Pel que fa a la Transpyr Bike, Israel Núñez i Roberto Bou han estat els més ràpids en cobrir els 120 quilòmetres d’avui amb un temps per sota de les sis hores, i 7 minuts després han arribat a Camprodon David Mateu i Pau Botella (Probike Team), seguits d’Oriol Colomé i Wolfgang Krenn (Bicis Esteve). Les extremes condicions i el fred han provocat molts problemes entre els corredors, amb les primeres caigudes importants i alguns abandonaments com el de Xavier Julià, que s’ha fracturat un dit de la mà. Les impressions dels ciclistes arribant a Camprodon parlaven d’una jornada duríssima que els ha exigit al màxim, tot i la durada de la prova que requereix certa dosificació per afrontar amb garanties les 7 etapes fins arribar a Hondarribia.

Almenys demà la pluja no serà cap obstacle pels corredors, i es preveu un temps estable en el trajecte de 114 quilòmetres i 2.190 metres de desnivell positiu entre Camprodon i La Seu d’Urgell. És una de les etapes més dures i que donen caràcter a la Transpyr, afrontant la mítica collada Verda, i pujar al llarguíssim port de la collada de Toses, fregant en algun punt els 2.000 metres d’altura, cim de l’esdeveniment, als voltants de les estacions d’esquí de la Molina i Masella.