La UE Figueres i el CF Peralada organitzen un torneig de germanor de futbol base

Trofeu dels Presidents

D’esquerra a dreta Miquel Llobet, Josep Maria Martorell i Narcís Bardalet, amb el Castell de Quermançó al fons

El ‘Trofeu dels Presidents’ homenatja Salvador Dalí amb la reproducció d’un rinoceront sota el Castell de Quermançó, com somiava l’artista

Trofeu dels Presidents
D’esquerra a dreta Miquel Llobet, Josep Maria Martorell i Narcís Bardalet, amb el Castell de Quermançó al fons

La UE Figueres i el CF Peralada han unit esforços per organitzar la primera edició del Trofeu dels Presidents, un torneig de futbol base que es disputarà en dos caps de setmana, el dissabte 8, el diumenge 9 i el diumenge 23 de setembre, i que enfrontarà 12 equips de les categories inferiors de les dues entitats. La competició l’han impulsat els presidents dels dos clubs, Narcís Bardalet i Miquel Llobet, i compta amb el suport de Josep Maria Martorell, propietari del Castell de Quermançó, a Vilajuïga.

El torneig neix amb la intenció de fomentar la bona sintonia entre els dos principals clubs de futbol de l’Alt Empordà i de potenciar el futbol base, al temps que vol retre un homenatge a la figura de Salvador Dalí i potenciar una fortalesa declarada bé cultural d’interès nacional. Per aquest motiu el trofeu reprodueix el Castell de Quermançó amb un rinoceront als seus peus, tal com el geni del surrealisme va proposar a mitjans de la dècada dels 80.

“No està renyit ser del Figueres i del Peralada”, ha afirmat Narcís Bardalet, president de la Unió, que reconeix que és assidu dels dos camps de futbol i el qual ha remarcat que “és absurd que dues poblacions separades per pocs quilòmetres es portin malament pel tema del futbol. Hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen. Som els dos clubs de l’Empordà que estem més amunt, quant a categories, i que aglutinem més futbol base”. La Unió compta actualment  amb uns 350 jugadors, mentre que al Peralada són 240.

Per aquest motiu, els dos presidents van decidir tirar endavant una proposta que servís per unir les dues aficions, i d’aquí va néixer el Trofeu dels Presidents. “Serà una confrontació entre tot el futbol base que es jugarà en dos caps de setmana, amb sis partits a cada jornada”, ha explicat Miquel Llobet, màxim mandatari del Peralada.

El dissabte 8 i el diumenge 9 de setembre es disputaran 6 partits a Vilatenim, mentre que el diumenge 23 es jugaran els 6 restants a Peralada en el nou camp de gespa artificial, “per la qual cosa el torneig ens servirà per inaugurar aquesta nova instal·lació”,  ha dit Llobet, que destacant que els socis de les dues entitats tindran un descompte del 50% per accedir tant a Vilatenim com al camp del Peralada.

Dalí i Quermançó, el trofeu per al guanyador

La vinculació que Salvador Dalí tenia amb el Figueres, el Peralada i el Castell de Quermançó es posa de manifest en el trofeu que ha dissenyat l’artista Rubén Mañas seguint una idea de Josep Maria Martorell. “Ens ha fet un trofeu que ens ha enamorat. Té una grandíssima personalitat i dona més força al torneig”, ha comentat Llobet.  “Surt de l’habitual”, ha reconegut Bardalet.

Martorell s’ha basat en una idea que Dalí va explicar l’any 85 en una entrevista al diari Avui i que el periodista Josep Playà va recuperar el febrer del 2002 en un article al setmanari Hora Nova, en la qual proposava col·locar un rinoceront als baixos del Castell de Quermançó per atreure-hi els turistes. “El torneig ens ajuda a crear ambient futbolístic entre els dos clubs capdavanters de l’Alt Empordà i, al mateix temps, promocionem culturalment el Castell de Quermançó”, ha assegurat Miquel Llobet.

El propetari de la fortalesa Martorell s’ha mostrat “agraït” als dos presidents, ja que amb la competició “ens ajuden a fer difusió del castell”. Per aquest motiu, la UE Figueres i el CF Peralada han estat guardonats amb la segona edició del Premi Quer, distinció impulsada per l’associació d’Amics del Castell de Quermançó que reconeix persones físiques o jurídiques, públiques o privades, per la seva aportació personal al món de la cultura, l’acció social o la protecció del medi natural. En la primera edició, al 2008, es va reconèixer la tasca de Jordi Sargatal.

Sistema de competició

Cada partit atorgarà un punt al guanyador, mentre que en cas d’empat els dos equips obtindran mig punt cadascú. El vencedor del torneig serà el club que arribi com a mínim als 6,5 punts. Si la competició acaba amb els dos empatats a sis punts, el títol es decidirà a la tanda de penals (només a la primera edició) o bé serà per al campió de l’any anterior.

Torneig dels Presidents

Dissabte 8 de setembre. Estadi de Vilatenim

09.45h: Aleví C 1a UEF – Aleví A 1a CFP

11.15h: Benjamí B Preferent UEF – Benjamí A 1a CFP

12.30h: Aleví A Preferent UEF – Aleví B 1a CFP

14.30h: Cadet A Preferent UEF – Cadet A 1a CFP

16.30h: Infantil A 1a UEF – Infantil A 1a CFP

Diumenge 9 de setembre. Estadi de Vilatenim

14.30h: Juvenil A Preferent UEF – Juvenil A Preferent CFP

Diumenge 23 de setembre. Camp del Peralada

09.00h: Benjamí C 2010 CFP – Benjamí C 2010 UEF

09.00h: Prebenjamí A 2011 CFP – Prebenjamí A 2011 UEF

10.00h: Aleví D 2a CFP – Aleví D 1a UEF

15.00h: Infantil B 1a CFP – Infantil B 1a UEF

17.00h: Cadet B 1a CFP – Cadet B 1a UEF

19.00h: Juvenil B 2a CFP – Juvenil B 1a UEF

20.45h: Lliurament del trofeu