“L’Abanderat. El bibliobús del front”, homenatge als bibliotecaris, bibliotecàries i biblioteques de Catalunya

“L’Abanderat. El bibliobús del front”
Una escena de l'obra “L’Abanderat. El bibliobús del front”

Divendres es va representar a Roses “L’Abanderat. El bibliobús del front”, servei bibliotecari per als soldats que lluitaven durant la Guerra Civil

“L’Abanderat. El bibliobús del front”
Una escena de l’obra “L’Abanderat. El bibliobús del front”

Per commemorar l’Any de les Biblioteques, celebrar el 25è aniversari de la Biblioteca Jaume Vicens Vives, els 60 anys que fa de la implantació de la biblioteca al municipi i els 100 del primer servei bibliotecari de la Generalitat, que es va crear l’any 1915, el Teatre Municipal de Roses va acollir divendres la representació de “L’Abanderat. El bibliobús del front”, obra basada en un fet real en la qual es narra les aventures i peripècies del bibliobús creat per la Generalitat per fer portar llibres als soldats que estaven lluitant al front durant la Guerra Civil.

La companyia Rizoma Teatre posa en escena la història d’aquest bibliobús, perquè i com es va crear i el servei que va donar a través de 17 personatges, entre bibliotecàries, milicianes, soldats, escriptors i polítics, que donen vida només quatre actors.

Un camió transformat en una biblioteca rodant que donava cabuda a més de 2.000 llibres d’autors tant diversos com Mercè Rodoreda, Antoni Machado, Joan Oliver o Federico García Lorca, a més de 750 fullets i revistes, i que feia un total de 18 rutes fent préstecs de llibres a primera línia de front per, a continuació, servir de mitjà de transport per a prestigiosos intel·lectuals i escriptors catalans que viatjaren cap a França dins el bibliobús durant l’èxode republicà.

El resultat és una obra de petit format, amb una escenografia mínima es creen diferents espais com un despatx, el bibliobús o unes trinxeres, i que dins el gènere de ‘road-movie’, el quatre actors no paren de transformar-se davant el públic en els 17 personatges que intepreten.

“L’Abanderat. El bibliobús del front”és un homenatge als bibliotecaris, bibliotecàries i biblioteques de Catalunya.

Fitxa artística
Intèrprets:

  • Damià Costa: Carles Pi i Sunyer (conseller de Cultura), Josep Torres Clavé (arquitecte del GATPAC), Alfonso Miñarro (xòfer del bibliobús), Jaime Olivera (soldat republicà) i Joan Oliver (escriptor).
  • Núria de Calella: Justa Balló (bibliotecària), Aurora (miliciana), Ma Felipa Espanyol (bibliotecària) i Anna Murià (escriptora).
  • Esther Llobet: Rosa Granés (bibliotecària) i Mercè Rodoreda (escriptora).
  • Eduard Serra: Jordi Rubió (Director de la Biblioteca de Catalunya), Federico García Lorca, Ferenc (brigadista internacional), Narciso (soldat franquista), Manel Rubió (soldat republicà) i Lluís Companys (president de la Generalitat de Catalunya).

Dramatúrgia i direcció: Núria Navarro i Teixidó