L’ACA i Castelló d’Empúries milloren la llera del riu la Muga

Agència Catalana de l'Aigua

Riu Muga / Foto: arxiu

Els treballs, amb un cost al voltant de 15.000 euros, estan finançats en un 80% per l’Agència Catalana de l’Aigua i el 20% per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries

Agència Catalana de l'Aigua
Zona de la llera del riu Muga a Castelló d’Empúries on s’està duent a terme l’actuació

L’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) estan duent a terme diversos treballs de manteniment i conservació de lleres en un tram de 600 metres del riu la Muga. Aquesta actuació, amb un cost proper als 15.000 euros finançats en un 80% per l’ACA i el 20% restant pel consistori empordanès, s’està duent a terme concretament a la zona del riu compresa entre l’Asil Toribi Duran i el Pont Nou.
Les tasques d’execució les està desenvolupant Forestal Catalana SA, en virtut del conveni de col•laboració signat amb l’Agència Catalana de l’Aigua. En aquest sentit, els treballs que s’estan fent consisteixen en la desbrossada i aclarida selectiva de vegetació, eliminació de rebrots, retirada de peus d’arbre morts caiguts o a punt de caure, retirada de canyes i trituració de restes vegetals.
El tram urbà de la Muga afectat pels treballs (ombrejat en vermell al mapa de l’esquerra), gaudirà d’una major capacitat de desguàs a la llera, reduint així el risc de desbordament en cas de crescudes sobtades de cabal provocades per avingudes.
Cal remarcar que la part més important dels treballs ja ha estat executada i això ha permès minimitzar els efectes de la llevantada registrada entre el 26 i el 30 de novembre.
Actuacions lleres en zona urbana
Aquesta actuació s’emmarca dins la convocatòria de subvencions per actuacions de conservació i manteniment de lleres en zona urbana en l’àmbit de les conques internes catalanes, endegada per l’ACA a finals de l’abril d’enguany.
La convocatòria de subvencions contempla un import total de 375.000 euros, dels quals l’ACA aportarà 300.000 (80%) i els ajuntaments els 75.000 euros (20%) restants.
Prop de 40 actuacions en lleres no urbanes
A més d’aquesta ordre de subvencions, l’Agència Catalana de l’Aigua destinarà 100.000 euros en un total de 39 actuacions en zones no urbanes (13 a Girona, 12 a Barcelona, 6 a Tarragona i 8 a les Terres de l’Ebre), les quals seran finançades íntegrament per l’Agència. La majoria d’aquestes actuacions estan en execució, tot i que moltes d’elles estan ja finalitzades.