L’ACA destina 91.000 euros a l’Alt Empordà per pal•liar els efectes de les riuades i ventades de la tardor de 2014

Agència Catalana de l'Aigua
Les riuades també van afectar la C-31 / Foto: arxiu

Els treballs, que es desenvoluparan al llarg de 2015, permetran retirar arbres i vegetació que puguin obstaculitzar la circulació de l’aigua en cas de riuades

Agència Catalana de l'Aigua
Les riuades també van afectar el trànsit de vehicles, com a  la C-31 / Foto: arxiu

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua ha aprovat avui un pressupost de 340.500 euros per portar a terme actuacions en cursos fluvials afectats per les avingudes i les ventades registrades durant la tardor de 2014. En total es faran 23 actuacions a les demarcacions de Barcelona i Girona. L’ACA finançarà íntegrament treballs, executats per l’empresa pública Forestal Catalana SA.

Un episodi de fortes pluges va afectar, a finals de setembre de 2014, tota la demarcació de Girona, provocant el creixement de cabal i el consegüent desbordament de torrents i rieres afluents del riu Onyar a les comarques de la Selva i el Gironès. Un altre episodi de pluges registrat a finals de novembre de l’any passat també va provocar un augment considerable de cabals a les lleres de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, a l’Alt Empordà.

L’Agència Catalana de l’Aigua destina 90.000 euros per actuar en trams afectats per les riuades i ventades a la tardor de 2014. Concretament, les tasques que es portaran a terme són la retirada de taps de vegetació i la recuperació de la capacitat hidràulica a la Riera de Figueres, amb una partida de 50.000 euros, al riu Manol al seu pas per Vila-sacra, Peralada i Figueres, destinant 16.500 euros; al riu Llobregat d’Empordà, a Peralada amb 12.500 € i al riu Manol a l’alçada de Vilafant amb un pressupost de 12.000 euros (vegeu taula)

L’Agència va inspeccionar les zones afectades i va determinar la situació de greu perill si es produïen fortes pluges en cas de què no s’actués abans en les zones afectades. En aquest sentit, l’ACA ha determinat com a prioritàries les actuacions que es detallen a continuació, amb l’objectiu de disminuir el risc potencial d’afectacions locals derivats del règim ordinari d’avingudes.

ACTUACIONS PREVISTES A GIRONA

Conca

Municipis

Descripció dels trams

Descripció Actuacions

Import             (iva no inclòs)

Riu Manol Vila-sacra, Peralada i Figueres. Aigües amunt pont C-260 fins a la confluència amb la Muga. Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

16.500 €

Riera Figueres Figueres i Vilabertran Des d’aigües amunt de la rotonda de la ctra. a Llançà fins a la confluència amb el Manol (inclou l’afluent anomenat la riera la Calçada). Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

50.000 €

Riu Llobregat d’Empordà Peralada Tram confrontant amb el paratge de  les Artigues Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

12.500 €

Riu Manol Vilafant Tram  situat a l’entorn de les infraestructures de l’AP7 i d’ADIF Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

12.000 €

Riu Terri Cornellà de Terri Tram confrontant entre zona Can Prades i Santa Llogaia del Terri. Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

4.000 €

Riera Grevolosa Vilobí d’Onyar Tram paral·lel al paratge Can Bells. Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

2.500 €

Rieres Banyaloques, Rierot i Cateura Llagostera Aigües amunt de la C-65 fins a la confluència de les tres rieres formant la riera Gotarra. Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

16.000 €

Riu Onyar i afluents Riudellots de la Selva, Fornells de la Selva,Quart i Girona Tram aigües avall polígon industrial de Riudellots de la Selva fins aigües amunt zona de la creueta de Girona Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

50.000 €

Riera Cric i Riudevitlla Riudellots de la Selva Tram aigües amunt de l’Ajuntament en la zona de Can Calderó. Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

2.500 €

Riera Seca i Riera Susvalls Campllong i Cassà de la Selva Aigües avall dels creuaments amb la C-65 fins a la confluència amb la riera Gotarra Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta i reperfilat de les acumulacions de material. Recuperació de la capacitat hidràulica.

42.000 €

Riu Ter Foixà i Jafre Zona paratge Sant Romans Retirada de taps de vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació de la capacitat hidràulica.

18.500 €

Riu Ter Foixà i Verges Paratge Camps d’en Ros i Can Paretes Retirada taps vegetació existent així com aclarida d’aquesta. Recuperació capacitat hidràulica

14.500 €