Mes de paraules

L’ACEC anima a participar a la ciutadania per decidir on s’instal·laran les energies renovables a Catalunya

Parc eòlic marí
Generadors d’energia eòlica marina

Concretament, l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima anima a participar a la consulta impulsada per la Generalitat per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya

L’Agència Comarcal de l’Energia i Clima (ACEC) del Consell Comarcal de l’Alt Empordà anima a participar a la ciutadania a la consulta impulsada per la Generalitat prèvia a l’elaboració de l’anomenat PLATER, el Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya. És a dir, el pla que pretén ordenar els projectes d’energies renovables en el territori.

D’acord amb les necessitats i objectius recollits energètics que presenta la Prospectiva Energètica de Catalunya en l’horitzó 2050 (PROENCAT 2050), Catalunya haurà de desenvolupar un gran nombre de projectes d’energies renovables, fonamentalment parcs eòlics i plantes fotovoltaiques, una part dels quals hauran de situar-se sobre el terreny. Davant aquest important repte, des de la Generalitat sorgeix l’opció de desenvolupar un pla que ordeni aquest desplegament, sempre tenint en consideració els criteris de protecció mediambiental.

Els objectius d’aquesta consulta són, per una banda, conèixer l’opinió de la ciutadania respecte a l’elaboració i aplicació d’un instrument que asseguri l’encaix territorial de les energies renovables en el territori, especialment de l’energia eòlica terrestre i l’energia solar fotovoltaica instal·lada a terra. Per altra banda, també es vol recollir l’opinió sobre qualsevol altra aspecte que es consideri oportú modificar o afegir respecte el marc normatiu actual en els àmbits urbanístic, ambiental, paisatgístic, etc., per assegurar una implantació efectiva i adequada de les energies renovables en el territori.

Amb aquesta consulta, la ciutadania podrà proposar diferents criteris a tenir en compte per a les ubicacions dels projectes: zones aptes i no aptes, afectació de flora i fauna, afectació a patrimoni cultural o a espais protegits, entre d’altres.

La consulta està oberta a tota la ciutadania, organitzacions empresarials i ecologistes fins el 4 de juny i es pot trobar a la web participa.gencat.cat/processes/consultaplater