Mes de paraules

L’activitat Pesca-Turisme a Roses serà una realitat aquest proper estiu

Un moment del curs sobre Pesca-Turisme

El sector de la pesca l’aqüicultura i el marisqueig a Catalunya, ja fa uns quants anys, va demanar la possibilitat de complementar les seves rendes amb l’oferta d’activitats de caràcter turístic, educatiu i cultural. Enguany, aquesta possibilitat, segons ha afirmat el president de la Confraria de Pescadors de Girona, Antoni Abad, serà una realitat a Roses abans de l’estiu amb l’activitat Pesca-Turisme

Un moment del curs sobre Pesca-Turisme
Un moment del curs sobre Pesca-Turisme

Una activitat que no s’ha pogut desenvolupar fins al moment donat que hi havia una llacuna legal i administrativa alhora de poder portar persones alienes a la tripulació dels vaixells.

Però, al juliol de l’any passat, el Govern de la Generalitat va aprovar un decret sobre la  Pesca-Turisme, el turisme pesquer i aqüícola i les demostracions de pesca en aigües marítimes i continentals de Catalunya que regula, per primera vegada al nostre país, l’exercici d’aquestes activitats.

Un decret que es va aprovar amb el clar objectiu de fomentar la diversificació econòmica del sector pesquer, la promoció dels productes i l’apropament del sector a la ciutadania des de diferents perspectives, com ara la cultural, la gastronòmica, la tecnològica o la social. I una regulació que també ha de servir per revaloritzar els productes de la pesca, el marisqueig i l’aqüicultura de Catalunya, i promoure la recuperació de la cultura, les tradicions i el patrimoni vinculat a les activitats i als oficis relacionats amb aquestes professions.

Per tal d’explicar aquesta normativa, la Escola de Capacitació Nàutica porta a terme un cursos arreu de Catalunya. A Roses, per exemple, va ser el mateix director de l’Escola, Frederic Valls, qui el passat dissabte 17 de març va ser l’encarregat d’explicar als pescadors de la Confraria rosinca les normes i condicions del decret sobre Pesca-Turisme. Per exemple, que depenen de l’eslora del vaixell es podrà embarcar un determinat nombre de persones, o que les embarcacions hauran de portar a terme unes mesures per a la seguretat de la gent. I ahir, davant una quinzena de pescadors rosincs, entre d’ells, el president de les Confraria de Pescadors de les comarques gironines, Antoni Abad, va ser una Tècnica d’Activitats del Museu de la Pesca de Palamós, Gloria Ñaco, l’encarregada de transmetre els paràmetres per donar a conèixer el patrimoni als turistes.

La tècnica del Museu de Palamós va utilitzar els 6 principis de Freeman Tilden, “que era un guia a l’anys 50 dels Parc Naturals i està considerat un del pares de la disciplina de la Interpretació del Patrimoni”, va assenyalar la Gloria.

El vicepresident dels Amics del Museu de la Pesca de Palamós, Quim Esteve, present al curs, va advertir als pescadors de “no caure en el parany de pujar 60 persones i portar-les a Cala Jóncols a fer una sardinada, perquè seria perdre el valor afegit de la qualitat de l’activitat Pesca-Turisme”

El president de la Confraria de Pescadors de Girona, Antoni Abad, ha afirmat que l’activitat Pesca-Turisme a Roses podria ser una realitat “abans de l’estiu, falta veure la gent, les embarcacions que estan interessades en participar en el projecte, fer les modificacions pertinents en els vaixells i, si tot va bé, crec que abans de l’estiu ja es podria començar a fer”.

Segons Abad, aquesta activitat es realitzaria conjuntament entre la Confraria de Pescadors, l’Ajuntament de Roses i l’Estació Nàutica. “El consistori seria l’encarregat de promocionar l’activitat mitjançant l’Oficina de Turisme, l’Estació Nàutica seria l’encarregada de coordinar-la i la Confraria l’encarregada de donar a conèixer el patrimoni”, va especificar el president dels pescadors gironins.