L’Ajuntament de Roses rep la concessió d’ús del Far de Roses

Concurs de fotografia del Patrimoni de l'Alt Empordà

El Far de Roses

La concessió permet destinar les instal•lacions a usos culturals i de lleure o restauració

Far de Roses
El Far de Roses

L’Ajuntament de Roses ha rebut amb gran satisfacció l’acord pres pel Consell d’Administració del Port de Barcelona, en base al qual atorga al consistori la concessió per a l’ocupació de part de les instal•lacions del far de Roses per a la seva remodelació i explotació amb usos culturals i de lleure o restauració.

Tal i com preveu el Pla d’Usos presentat per l’Ajuntament en la tramitació d’aquesta concessió, l’equipament passarà a comptar amb dos espais municipals, un destinat a ús cultural per a la difusió del patrimoni rosinc, i un per a usos de lleure i restauració, que conviuran amb l’àrea destinada a les funcions de senyalització marítima (no objecte de cessió). Els espais cedits disposen d’una superfície total de 670 m2.

El consistori preveu executar les obres i posar l’equipament cultural en funcionament durant 2016

Per a la posada en funcionament del nou equipament, el consistori desenvoluparà properament dos projectes: el d’adequació de l’edifici als nous usos assignats i el d’ordenació de l’entorn i accessos. Ambdós seran finançats pel propi Ajuntament, que també es farà càrrec de les despeses de manteniment la zona enjardinada que envolta l’espai.

La concessió ha estat atorgada per un període quinze anys prorrogables. La voluntat municipal és la de desenvolupar i executar els projectes al llarg del període 2015-2016.

Pel que fa a la rehabilitació, aquesta es realitzarà sobre l’edifici del far, una construcció de planta coberta amb terrat, travessada per una torre circular amb llanterna i òptica i voltada per una estreta galeria exterior, que respon al model desenvolupat en les construccions de fars al s. XIX. A la seva part posterior, formant part del conjunt i amb el mateix tractament d’arrebossat i pintat blanc, hi ha tres casetes de planta baixa per a serveis auxiliars, un pati tancat per reixats i un garatge.

El triangle Castell-Far-Depuradora, nou atractiu per a Roses

El Far de Roses, a més de ser en si mateix un edifici protegit, es troba en un sector del municipi d’especial interès. Les actuacions realitzades els darrers anys, com l’adequació del camí de ronda que discorre des del propi Far fins a la platja de Canyelles, la construcció d’una vorera que ha millorat l’accessibilitat fins al far amb vistes excepcionals sobre el port pesquer i la badia, o la rehabilitació del castell de la Trinitat, són alguns exemples de l’aposta pel condicionament i l’obertura al públic d’aquest sector de Roses dotat de gran singularitat.

A més, el far està situat a l’inici de les primeres formacions rocoses que constitueixen el Cap de Creus, amb vegetació diversa i en un punt orientat a sud, que gaudeix d’immillorables vistes sobre Roses i la seva badia.

La seva incorporació com a nou equipament cultural, a més, permetrà avançar en la creació d’un ‘triangle patrimonial’, format pel propi far i el Castell de la Trinitat, i que es preveu ampliar amb l’espai de les instal•lacions de la depuradora de marisc.

L’objectiu és destinar el Far de Roses a la divulgació de la important vinculació del municipi amb el món de la pesca i amb el seu entorn marítim, ampliant i completant així l’atractiu que ofereix actualment el Castell de la Trinitat, enclavament de gran bellesa i amb una ubicació dominant sobre la badia, que resulta d’obligada visita per conèixer la importància estratègica de Roses en el decurs dels segles.

Característiques

El far de Roses és a la punta de la Poncella, un paratge dominat pel puig Rom i l’antic Castell de la Trinitat. Ocupa el terreny del que va havia estat un antic destacament militar de costa ara situat a 200 metres per sota el castell, la bateria de Sant Antoni. Està a 23,70 metres sobre el nivell del mar i a 12,40 metres de distància de la superfície del mar. El punt lluminós és a una alçada d’11,30 metres.

El far de Roses es va inaugurar l’1 de setembre de 1864. La seva construcció es va aprovar per una Reial Ordre del 14 d’octubre del 1862. És possible que l’enginyer J.M. Faquinetto fos l’autor del projecte.

És un edifici de planta baixa amb una terrassa superior que presenta una planta rectangular organitzada en tres crugies. Al principi la làmpada que permetia la il•luminació era d’oli, més tard fou de parafina i, a finals dels segle XIX, era de petroli. L’electricitat s’hi va instal•lar l’any 1921.

La llum es troba a 24 m sobre el nivell del mar. Inicialment era una llum blanca amb esclats vermells cada 2 segons, visibles a una distància de 12 milles. Actualment, la senyal és una llum blanca que esclata quatre vegades (una llarga de 6 segons i tres curtes de 1 segon) cada quinze segons i és visible des de 19 milles, és a dir, trenta-cinc quilòmetres de distància.