L’Ajuntament i els càmpings de Roses estudien com solucionar la invasió d’autocaravanes al carrer

Autocaravanes a Roses

Autocaravanes estacionades a l'Avda. Port Reig de Santa Margarida

Les autocaravanes envaeixen els carrers de Roses per estalviar-se de pagar un càmping

Autocaravanes a Roses
Autocaravanes estacionades a l’Avda. Port Reig de Santa Margarida

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el president de l’Associació de Càmpings de Girona, el rosinc Miquel Gotanegra, i el caporal de la Policia Local de la Vila han mantingut reunions periòdiques per tractar de trobar una solució a la problemàtica de les autocaravanes que estacionen als vials, a les afores del nucli urbà de Roses, i sobretot a Santa Margarida, per tal de no pagar un càmping, “el que pretenen aquesta gent és fer vacances de forma totalment gratuïta a casa nostra”, va afirmar Gotanegra. Per aquest motiu van visitar les zones on hi ha major concentració d’autocaravanes estacionades, com l’Avinguda Port Reig a Santa Margarida, darrera la Ciutadella o la zona del Far, entre d’altres, per mirar “ja de cares a l’any vinent” deposar fi a aquesta problemàtica. I una possible solució seria canviar la normativa de circulació en alguns vials pel que respecte als aparcaments, com es va fer, al canal de Santa Margarida (a tocar al càmping Salatà). En aquest indret els pàrquings a la calçada eren en bateria, i canviant-los per a que fossin en línia, va dificultar l’estacionament de les autocaravanes. “És que no es pot fer gaire cosa més, ja que aquests ‘motor homes’ poden estacionar el temps que vulguin com si fossin un cotxe, i legalment no se’ls pot dir res”, va dir Mindan

Precisament, arran de l’aglomeració d’aquest tipus de vehicles en diferents zones de Roses i que també se’ls pot trobar en estacionats en qualsevol vial de la Vila, el portaveu del grup de l’oposició Gent del Poble, Francesc Giner, va demanar a l’últim ple del consistori si no es podria construir un pàrquing amb els mínims serveis per a que estiguessin tots en un lloc. Una proposta rebutjada per l’alcaldessa argumentant “que l’Ajuntament no es pot permetre fer un pàrquing, perquè seria un cost per al poble donar aigua i llum a uns turistes que a més no fan despesa al poble”. A més, considera Mindan que fer un aparcament per aquests ‘motor home’ seria fer competència deslleial als càmpings.

En aquest sentit, Gotanegra diu que es podria fer un pàrquing “per aparcar, però no per pernoctar, perquè deixa de ser un pàrquing per convertir-se en un càmping, per tant hauria de complir els mateixos requisits que compleix qualsevol establiment vocacional d’aquest tipus”. A més, hi ha el problema que “la regulació per a les caravanes s’ha modificar, ja que no existeix una normativa específica, i el conseller d’Empresa, Felip Puig, va dir que s’hi posarien a regular-ho aquest hivern”, va apuntar Mindan.

Autocaravanes a Roses
Autocaravanes passant l’estiu en aquest terreny l’ Avinguda Port Reig

L’alcaldessa i el president dels càmpings gironins van coincideir en assenyalar que “aquest tipus de turisme no és molt bó, si fos un turisme molt bó entrarien al càmping”, va afirmar Montse Mindan, “aquests turistes s’han comprat una autocaravana per 80 o 90.000 euros i volen passar les seves vacances sense pagar, anar als llocs de franc”, va remarcar Miquel Gotanegra.

Problemàtica no exclusiva de Roses
Aquesta invasió de l’espai públic per part de les autocaravanes no és exclusiu de Roses, ja que sense “anar més lluny, poblacions com Cadaqués o Platja d’Aro també la pateixen”, va dir Miquel Gotanegra, el qual, des de l’Associació de Càmpings de Girona, vol portar a terme un inventari, com han fet a Roses, de totes les zones de les poblacions costaneres gironines on hi ha aglomeració d’aquest tipus de vehicles per mirar de trobar una solució conjunt.