L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, signa un acord per promoure el port de Roses davant del sector creuerístic

Port de Roses

Creuer al port de Roses / Foto: arxiu

L’objectiu de l’acord és impulsar accions per captar noves línies de creuers, fidelitzar companyies i consolidar el posicionament dels ports de Roses i Palamós i els seus destins en el mercat creuerístic

Acord promoció sectot de Creuers
Els signants de l’acord amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan (2ª per la dreta)

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit l’acte de l’acord que han signat avui a l’Espai del Peix de Palamós el president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, el director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, l’alcaldessa de Palamós, M. Teresa Ferrés, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, i el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, amb l’objectiu de desenvolupar un pla d’accions els propers mesos que consolidin el posicionament dels ports de Palamós i Roses i les seves destinacions turístiques davant la indústria creuerística internacional.

L’acord subscrit avui és la suma d’esforços de sis institucions per tal de potenciar l’activitat de creuers a la Costa Brava al llarg de la temporada 2014, però que tindrà continuïtat en el futur. Aquest any es treballarà des de tots els àmbits del mercat creuerístic nacional i internacional per captar noves companyies, consolidar les línies de creuers existents, fidelitzar les companyies que ja han visitat aquests ports i continuar consolidant el posicionament de Palamós i Roses com a ports escala, amb l’objectiu que arribin més creuers a la Costa Brava.

El sector turístic és una peça clau per Catalunya i la Costa Brava és una destinació única i consolidada que atreu a les companyies de creuers més importants del món i als seus passatgers. L’increment dels creueristes  incorpora nous perfils de passatgers que desembarquen per primera vegada a Palamós i Roses. Aquests turistes visiten els dos municipis i realitzen excursions als principals nuclis turístics de la Costa Brava i a altres comarques gironines, on descobreixen la història, el patrimoni cultural, la riquesa artística, la gastronomia, el paisatge, les cales, les platges i les activitats d’oci. Així, l’activitat de creuers de Palamós i Roses és un dinamitzador econòmic pels ports, els municipis i les seves àrees d’influència que contribueix abastament a la potenciació del sector turístic en el territori.

En aquest sentit, el nou acord, a diferència dels darrers, inclou la presència del Patronat de Turisme Costa Brava, la qual cosa “ pensem que és important quan anem a les fires a fer promoció que es vengui també territori, és a dir, les excursions que es poden generar des de Roses o Palamós per visitar arreu de la província de Girona”, ha manifestat l’alcaldessa de Roses.

Pla d’accions anual

L’acord institucional ha de promoure els ports de Palamós i Roses i les seves àrees d’influència en els principals fòrums de creuers amb criteris de coherència i desenvolupament socioeconòmic per a la demarcació. L’eina de comercialització  continua sent Costa Brava Cruise Ports, la marca creada l’any 2012 per unificar la promoció conjunta dels ports de Palamós i Roses i els seus destins turístics davant la indústria internacional de creuers. L’acord preveu l’elaboració d’un Pla d’accions anual amb els principals objectius següents:

  • Dissenyar, coordinar i executar accions destinades a captar línies de tràfic de creuers i mantenir les existents en els ports de Palamós i Roses
  • Projectar la imatge de Costa Brava Cruise Ports i les seves línies d’actuació en la participació dels principals fòrums del sector
  • Organitzar i participar jornades de sensibilització i formació en matèria de turisme de creuers
  • Assistir i participar amb els dos ports i els seus destins a les fires del sector
  • Organitzar viatges de familiarització per donar a conèixer els ports i la seva àrea d’influència
  • Incentivar la creació de productes turístics per millorar l’experiència

dels passatgers en els municipis de Palamós i Roses

  • Realitzar estudis estadístics i accions per copsar possibles necessitats en la destinació en matèria de creuers

“Les cinc entitats signants de l’acord han decidit posar un fons comú per tirar sufragar totes les depeses que suposa portar a terme aquests objectius”, ha assenyalat Montse Mindan.

Acord promoció sectot de Creuers
Creuer al port de Roses

Per altra banda, una de les accions empreses amb el port de Palamós com a membre de Medcruise (associació de ports de creuers a la Mediterrània) ha estat presentar la candidatura del port baixempordanès per ser la seu d’una de les assemblees de Medcruise en els pròxims anys.

Cal destacar que la Seatrade Med, la fira de creuers més important del món que se celebra normalment a Miami, es portarà a terme aquest mes de setembre a Barcelona, “i hem fet totes les institucions i, especialment Ports de la Generalitat i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, perquè la presència dels ports de Roses i Palamós sigui més rellevant i més important, ha significat l’alcaldessa de Roses.

Mindan ha assenyalat que l’objectiu és augmentar la visita dels turistes de creuers durant els propers anys, remarcant que “per aconseguir-ho l’hem de fer de manera conjunta, amb altres institucions i administracions, perquè la promoció de creuers requereix una inversió, uns diners que per si sols no hi arribaríem”.