L’Alt Empordà impulsa la Comissió Comarcal d’Alfabetització per donar resposta a les necessitats creixents a la comarca

Comissió que vol identificar i canalitzar propostes per millorar l’accés a l’alfabetització a la comarca

La iniciativa es va explicar durant la jornada final del projecte Guia de Bones Pràctiques en Alfabetització, on també es va presentar el Kit d’alfabetització per a formadors i formadores d’alfabetització de persones adultes.

El projecte Guia de Bones Pràctiques en Alfabetització és una iniciativa de cooperació entre administracions i entitats de la Catalunya del Sud i la Catalunya del Nord, que té per objectiu millorar l’eficàcia i la qualitat dels programes d’alfabetització adreçats a persones adultes.

Durant la jornada final del projecte, que va reunir professionals dels àmbits social, educatiu i sanitari, es van posar en comú necessitats compartides i es van presentar eines per donar resposta a un repte creixent: garantir el dret a una alfabetització plena, com a element clau per a la inclusió social i la igualtat d’oportunitats.

En destaca la presentació del Kit de supervivència per a formadors i formadores d’alfabetització de persones adultes, una guia escrita en català i en francès, que reuneix un conjunt de recomanacions, consells i bones pràctiques per a persones formadores.

El vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Josep Maria Bernils, que també representava l’Ajuntament de Figueres, va destacar en la seva intervenció, que “els problemes no tenen fronteres, i cal que les administracions col·laborem per fer-hi front des d’una mirada conjunta”. L’estudi presentat per la doctora Èlia Prats-Brugat va posar en relleu la manca de recursos davant l’augment constant de la demanda d’alfabetització a la comarca.

“La necessitat d’alfabetització creix, però els recursos continuen sent els mateixos o, sovint, són insuficients”, va remarcar el vicepresident, que va aprofitar la jornada per anunciar la creació de la Comissió Comarcal d’Alfabetització. Aquest nou espai de coordinació vol identificar necessitats i canalitzar propostes per millorar l’accés a l’alfabetització a l’Alt Empordà.

La jornada també va posar l’accent en la importància de la llengua catalana com a eina fonamental per a la inclusió i la cohesió social. “Conèixer la llengua pròpia del país és clau per integrar-se i per mantenir viva la nostra identitat”, va afirmar el vicepresident, destacant la figura de Maria Verdaguer, pionera en l’ensenyament del català a Figueres, i que dona nom al Centre de Formació d’Adults de la ciutat

La sessió, celebrada el passat 25 de juny a l’auditori del Cercle Sport de Figueres, va comptar amb l’assistència d’un centenar de professionals, tant de l’Alt Empordà i la demarcació de Girona com de la Catalunya Nord, i amb un servei de traducció simultània.

Durant la colenda es va instar a les administracions a assumir les conclusions del projecte i a continuar treballant conjuntament per garantir una alfabetització inclusiva, transversal i adaptada a la realitat diversa de la comarca.