L’Alt Empordà reclama a l’Estat espanyol la represa de les obres dels accessos a Garrigàs i Pontós des de la N-II

Consell Comarcal de l'Alt Empordà

Accès actual a Pontós des de la N-II en direcció a La Jonquera

El ple del Consell Comarcal aprova per unanimitat reclamar al Ministeri de Foment reprendre les obres, aturades des de fa mesos

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
Accès actual a Pontós des de la N-II en direcció a La Jonquera

El ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, celebrat ahir al vespre, va aprovar per unanimitat reclamar al Ministeri de Foment la represa de les obres de construcció dels accessos de l’N-II amb les carreteres de Garrigàs i Pontós.  La moció dóna suport a les reivindicacions expressades des dels municipis afectats, l’estiu passat, sol·licitant l’execució del projecte.

L’acord del Consell Comarcal assenyala, davant dels reiterats incompliments que el ministeri de Foment ha vingut realitzant a l’hora d’executar aquest projecte, “la represa immediata de les obres de construcció de les interseccions de la Nacional II amb els carreteres locals de Garrigàs-Palau de Santa Eulàlia i de Pontós, aturades inexplicablement des de fa mesos el que evidencia una deixadesa del ministeri de Foment davant les necessitats reals del territori”.

Reclamació que es va iniciar ara fa tres dècades

L’acord explica que l’any 1986 -d’això ja fa 30 anys- es va fer la primera reclamació  dels ajuntaments de Garrigàs i Palau de Santa Eulàlia al ministeri de Fomen per habilitar un accés segur a l’alçada de la intersecció entre la Nacional II i  la carretera que permet accedir a aquests dos municipis. Fins a l’any 2009 les diferents reclamacions i iniciatives sorgides des del territori, aleshores ja amb el suport de l’Ajuntament de Borrassà, queden embarrancades o sense cap resposta per part del govern de Madrid. Aquell any, el Ministeri va presentar per primera vegada als ajuntaments un avantprojecte que inclou la construcció d’una macro-rotonda en aquell tram.

La moció recorda que finalment, l’any 2013 el ministeri aprova el projecte definitiu de l’ordenació dels accessos a Garrigàs, al qual s’hi afegeix també la millora de l’accés a Pontós. Fomento fa les expropiacions l’any següent i adjudica les obres per 6,89 MEUR.

L’actuació prevista pel Ministeri de Foment consisteix en la remodelació de les interseccions de la carretera N-II amb la carretera GIV-5125 a Pontós i amb la carretera GIV-6226 a Garrigàs per a transformar-les en sengles enllaços a diferent nivell. Els nous accessos han de permetre suprimir els girs a l’esquerra i les incorporacions directes que actualment es produeixen en ambdues interseccions i millorar la seguretat viària. Cal recordar que el conseller de Territori, Josep Rull, es va reunir al setembre de l’any passat amb els alcaldes de Pontós, Garrigàs i Borrassà, on els va notificar que el seu departament va demanar llavors la represa de les obres dels accessos al seus municipis.

Aquestes obres, però, no comencen fins al 2015 i inclouen un modificat del trencant de Garrigàs, canviant el pas previst a nivell superior per un d’inferior. Les poques actuacions dutes a terme sobre el terreny van quedar paralitzades a finals de l’any passat.

Finalment, a l’acord es reitera “la necessitat urgent d’aquestes obres, expressada com un clam unànime dels municipis més directament afectats en les concentracions realitzades l’estiu passat, atès que la zona és un punt negre de la xarxa vial gironina ja que hi són habituals els accidents de trànsit, alguns dels quals mortals”.