Mes de paraules

L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà celebra 30 anys

Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà
Autoritats amb els guardonats i guardonades durant l'acte de celebració dels 30 anys de l'Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà

Una efeméride que es va celebrar al Castell de Sant Ferran de Figueres

L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha celebrat els 30 anys de vida del servei, per aquest motiu el castell de Sant Ferran de Figueres va acollir, ahir divendres, una jornada per celebrar l’efemèride, però també per posar a debat els reptes de futur que té la comarca en l’àmbit dels serveis socials.

La presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, va donar la benvinguda als assistents agraint l’esforç dels setanta treballadors de l’àrea i de la xarxa d’entitats i agents del tercer sector que col·laboren en la gestió de serveis i programes comarcals. Martínez va posar èmfasi en la complexitat que es dona a la comarca i els esforços que s’aboquen per construir una “societat justa, equitativa i amb oportunitats”. També va explicar que “la situació de crisi econòmica i social que afecta el país des de fa més de deu anys ha generat en moltes persones i famílies de la comarca una major situació de vulnerabilitat” i, per tant, requereixen “una major necessitat d’atenció social”.

La Directora General de Serveis Socials del Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Benedí va valorar la importància de les administracions locals, assenyalant que “hem de garantir que no queda ningú enrere, el servei català de Serveis Socials ens ha d’atendre a totes i el paper dels serveis locals és essencial”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va remarcar la complexitat de la comarca posant l’accent “en la necessitat de treballar de manera coordinada i amb una estratègia comuna”.

Conferència i taula rodona

L’arquitecta, urbanista i activista social, Itziar González, va impartir una conferència sota el títol “Reivindicació de la condició d’espai llindar per als Serveis Socials”, defensant el rol de la ciutadania com a motor i que les administracions s’han d’obrir, perquè, segons González, “la gent no sap que passa a dins les administracions, hem de fer que entri la llum del sol a l’administració pública i la manera de fer-ho és que empatitzin”.

També va destacar que per fer política, cal conèixer la realitat” i que els treballadors de benestar són els que la coneixen més, doncs la viuen dia a dia. En aquest sentit, va afirmar que “la política ha de treure el millor de la ciutadania, que ha de ser empàtica, més positiva  i menys victimista; necessitem responsabilitat ciutadana”. 

L’acte de celebració va prosseguir amb una taula rodona en la que van participar la Directora General de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Benedí; l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, l’alcalde de l’Escala i conseller comarcal, Víctor Puga; el gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, i la directora tècnica de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, Rosa Guixé tancant el debat la presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez.

Distincions al compromís social a l’Alt Empordà

Aquest acte d’aniversari ha acabat amb l’entrega d’un seguit de guardons amb l’objectiu de reconèixer la tasca de persones i entitats en el món social. El premi, obra de la ceramista i artista Núria Surribas, de Colera, simbolitza l’acompanyament i el recolliment, la vivència de sentir-se escoltat.

Els guardonats van ser el professor Josep Fernández, el projecte socieducatiu Ksameu – Fundació Sant Vicenç de Paül, el periodista Carles Solà i tot un seguit de professionals dels serveis socials bàsics de la comarca i de Figueres, com ara Neus Ordoñez, Assun Pagès, Mercè Pla, Rosanna Rigau, Sònia Torrent, Imma Arrufat, Olga Campalans i Anna Ruiz.