Programa Reallotgem

L’art urbà arriba a la Ca l’Anita amb l’exposició ‘Mirades II’, de l’artista RICE

RICE exposa a Ca l’Anita de Roses
RICE amb una de les seves obres exposada al Centre Cultural de Ca l’Anita

L’obra de RICE, pseudònim de l’olotinc Eduard Sacrest Soy, és coneguda en diferents espais públic de diverses ciutats europees

Aquest passat divendres es va inaugurar al Centre Cultural de Ca l’Anita l’exposició Mirades II de l’artista urbà  RICE. Un acte que va anar a càrrec del regidor de Cultura, Èric Ibáñez, la coordinadora territorial de Joventut a Girona, Montse Pou, i el propi artista.

Mirades II és la segona part d’una altra exposició que Rice, pseudònim d’Eduard Sacrest, va inaugurar l’any passat en el Museu de la Mediterrània, a Torroella de Montgrí. Una mostra “amb obres realitzades amb un esprai sobre diferents suports, que tracten del contacte, les distàncies i les proximitats que existeix entre les persones, i totes representades amb un grafiti” va afirmar l’artista. És a dir, Mirades II és una exposició d’art urbà.

I el fet que l’art urbà entrés el passat divendres al Centre Cultural de Ca l’Anita té dos motius, “primer, la voluntat de recolzar artistes joves, com ja vam fer l’any passat amb l’artista Paula Lausin. I Rice, a l’igual que Lausin ha estat reconegut al Festival Inund’Art de Girona com al millor artista jove d’entre 18 i 29 anys”, va assenyalar el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, remarcant que el segon motiu va ser “perquè fa art urbà, un artista que treballa amb esprai i que és diferent al que veiem habitualment a Ca l’Anita, tot i que no és gens trencador perquè, per exemple, han obert a Barcelona una delegació del Museu MOCO d’Amsterdam, amb obres de Bansky, que és un referent de l’art urbà”.

Després de desvetllar que per ella va ser “una sorpresa haver conegut aquest espai de Ca l’Anita i saber que la seva antiga propietària el cedís per a que es desenvolupés activitats culturals”, la coordinadora territorial de Joventut a Girona, Montse Pou, va elogiar el Festival Inund’Art, pequè “des fa molts anys dona oportunitat als joves com Rice que se’ls reconeixi i se’ls pugui conèixer per saber que expressen, que ens volen dir, que estan sentint i això és el mostra aquí l’Edudard Sacrest”.

I l’artista Rice, el que plasma en Mirades II “són diferents moments de contacte que establim entres nosaltres, des d’abraçades fins a un ball passant per diferents estats d’ànims, com poden ser els tres retrats que hi ha a la mostra, que són com una captura d’un estat emocional, d’angoixa, de ràbia, de frustració i cansament”.  O per exemple, les dues mans que surten en dos quadres diferents per un al costat de l’altre i en el que representa “una relació amagada, estan pintades sobre unes portes d’armari amb el concepte d’una relació del passat entre dos homes que no podia estar visibilitzada per la societat. Son dues mans que s’estan com tocant, però hi ha una distància física perquè estan pintades en dos suport diferents”.

Mirades II esdevé una bona oportunitat per conèixer la creació d’aquest artista mural que desenvolupa la seva pràctica en el marc del street art i que compta amb obra al carrer a ciutats com Frankfurt, Berlin, Paris, Utrecht, Londres o Barcelona.

RICE (Eduard Sacrest Soy, Olot 1993)

Artista visual, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Iniciat en la tècnica de la pintura a l’oli des de petit, no va ser fins que va arribar a Barcelona que, motivat per tota la cultura urbana que oferia el seu entorn, es passaria als aerosols, sense perdre la seva tècnica pictòrica i el traç dels seus antics retrats, millorant-la i adaptant-la als condicionants de la via pública amb la intencionalitat de dialogar amb l’espectador fortuït.

Paral·lelament, també desenvolupa des de fa temps projectes educatius, prenent la pintura mural i l’art urbà com a eina pedagògica i de motor de canvi. Ha exposat en galeries d’àmbit nacional i internacional, com la Surface Gallery (Nottingham, UK), la Spanish Embassy (Washington, DC), o la Visual Aids (NYC, EUA) entre altres. També ha participat en nombrosos festivals d’art urbà, com l’Ibug Festival (Chemnitz, Alemanya) o més recentment al Festival Monar’t (Girona). A nivell nacional ha treballat per fundacions com Difusor, Contorno Urbano, Rebobinart o Madrid Streetart Project.