L’artista figuerenc Alex G. Cuadras presenta ‘Creacions iphoneiques’ al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal de Girona

Alex G. Cuadras

L’artista Alex G. Cuadras amb una de les seves obres

L’artista figuerenc exposa 31 obres plàstiques creades completament a partir de fotografies i retoc digital fet amb dispositius com el telèfon mòbil o la tauleta

Alex G. Cuadras
L’artista Alex G. Cuadras amb una de les seves obres

L’artista plàstic Alex G. Cuadras, de Figueres, exposa per primera vegada a Girona després de mostrar el seu treball a diferents espais de l’Alt Empordà durant els darrers anys. Cuadras, de formació autodidacta és pintor i aquarel·lista a més de fotògraf, fa anys que se sentia atret pel retoc digital i per les possibilitats que oferia  l’univers de l’art digital. L’aparició dels dispositius mòbils com els smartphones o les tauletes, va acabar d’empènyer-lo a treballar amb aquest tipus d’eines, les quals ara són la base del seu últim treball.

Creacions iphoneiques, com el seu nom indica, és una sèrie d’obra gràfica en què l’artista explora  les possibilitats que ofereix el telèfon mòbil; ja sigui la càmera, per capturar les imatges de base; o les múltiples aplicacions de retoc fotogràfic disponibles avui en dia, les quals li permeten manipular les imatges de diferents maneres. “Tot va començar de forma espontània i creant fotos ‘casual’ capturant imatges amb el meu dispositiu mòbil iPhone. Poc a poc, em vaig anar adonant del potencial d’aquest petit ordinador i de la seva pantalla tàctil.  I sobretot de la quantitat infinita d’aplicacions que permeten editar i modificar les imatges sempre de forma complaent”, explica el pintor.

Sobre el procés de treball, les obres de la col·lecció estan acabades de perfilar totes amb iPad, ja que necessitava una pantalla de mida superior per modelar els petits detalls, mentre que  per organitzar les impresions i els formats ho gestiona amb un ordinador ‘tradicional’. Posteriorment, fa una impressió d’alta definició que li asseguri que la qualitat de l’obra es manté un cop trasvassada a un suport físic.  De cadascuna de les obres, totes de mida mitjana, Cuadras fa una sèrie limitada i numerada  de 5 peces;  algunes de les obres que s’exposaran a Girona ja són les darreres unitats de cada sèrie.

Alex G. Cuadras
Un moment de la inauguració de la mostra d’Alex G. Cuadras a Girona

Cuadras parafraseja David Hockney quan diu que “iphone i iPad són els nous amics de les arts”, però tampoc s’oblida de la seva faceta de pintor, i algunes de les obres que presenta a Girona inclouen elements pictòrics Digitals, els quals  posteriorment es combinen amb fotografies digitals. “Treballo amb la superposició i tinc clar que tot s’hi val”, confessa l’autor. La faceta de pintor, però,  es fa present sobretot en la capacitat de composició, on les proporcions, les fortes perspectives i la utilització de la paleta de colors demostra el domini de la tècnica.

La temàtica de l’obra es diversa, però quasi sempre convida a l’espectador a  descobrir paranys o parar atenció en una petita història que se’ns explica. Inspirat pel seu admirat Salvador Dalí, la majoria d’obra inclou algun tipus de soliloqui o endevinalla de caire surrealista marcada pel sentit de l’humor, amb un estil conceptual semblant al de Magritte i una escenografia onírica propera a la de cineastes com David Lynch o Peter Greenaway.

Obres com Tràgica mort a l’Empordà,  Mirant més enllà de l’horitzó, Dona maniquí amb ocell mort de plomall, Chess machines o la sèrie de les Desintegracions confortables, parteixen totes d’instantànies fetes a l’Alt Empordà, amb personatges habituals de la vida quotidiana de Figueres, que després de passar pel sedàs de Cuadras, es converteixen en elements  onírics, simpàtics i amb una vida pròpia.

La exposició es podrà veure al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal  de Girona (c/Cort Reial, 7) des del proper  17 de març i fins al 19 d’abril.