L’Arxiu Comarcal incorpora documentació de la desapareguda “Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán”

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà

La signatura del conveni la van portar a terme el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, i el director de l'Àrea de Negoci Empordà de CaixaBank, Francesc-Xavier Ponsatí

La documentació en mans de l’Arxiu Comarcal consta de 12 llibres de l’entitat bancària que va funcionar a Figueres entre 1884 i 1915

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà
La signatura del conveni la van portar a terme el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, i el director de l’Àrea de Negoci Empordà de CaixaBank, Francesc-Xavier Ponsatí

Aquest dijous s’ha signat un conveni entre el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer, i el director de l’Àrea de Negoci Empordà de CaixaBank, Frances-Xavier Ponsatí, per a la cessió en règim de comodat de 12 llibres de la desapareguda “Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán”, que va funcionar a Figueres entre 1884 i 1915, abans de la seva fusió amb la Caixa de Pensions.

El conveni de cessió implica que l’Arxiu Comarcal haurà de mantenir el fons, no dividir-lo, procedir a la seva organització i a l’elaboració dels instruments de descripció per a facilitar-ne la consulta i difusió. La seva consulta és lliure i es preveu la reproducció digital així com difondre les reproduccions en una pàgina web o en altres activitats de difusió cultural que l’Arxiu Comarcal pugui realitzar en el futur.

La directora de l’Arxiu Comarcal, Erika Serna, explica que aquest fons suposa “l’ingrés de mig metre lineal de documentació amb 12 llibres de grans dimensions que formaven part d’aquest fons de l’empresa figuerenca de la pujada de l’Esglèsia de Sant Pere. Va ser el 8 de desembre de 1883 quan els promotors de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán -un grup significat de catòlics, conservadors i propietaris de Figueres- sol·liciten al rei Alfons XII el permís necessari per a l’aprovació de la fundació i del seu reglament de funcionament intern”.

Segons Serna,  “els llibres majors indiquen els estats comptables de cada titular de dipòsits, llibreta o compte, a l’entitat. L’any 1908 trobem en els balanços que figuraven com a consellers Carles Fages de Perramon -que havia estat un dels fundadors- al costat del marquès de la Torre, que feia les funcions de president, Tomàs Roger, Lluís de Pagès, Josep Pont, Rafel Jordà, Marià Baig, Josep Junyer, Frederic Fina i altres”.
En aquest fons documental es reflecteix una de els primers activitats, com a obra social, de la “Caja de Ahorros”, que va ser l’anomenada ‘gota de llet’ que repartien entre els necessitats de la ciutat.
La “Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán” va ser-hi operativa amb aquest nom fins al 1916, any en que l’entitat figuerenca es va fusionar amb la “Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorro de Cataluña y Baleares”, coneguda actualment com ‘La Caixa’.