L’Arxiu Comarcal ingressa al seu fons 23 pergamins dels segles XVI-XIX

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà

Cartell publicitari d'Almacenes Fortunet de Figueres

A més d’aquests 23 pergamins incorpora un cartell publicitari de grans dimensions

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà
Cartell publicitari de l’establiment Almacenes Fortunet de Figueres, de principis del segle XX

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà un total de 23 pergamins i un magnífic llibre de comptabilitat i de registre de totes les escriptures notarials relacionades amb el Molí d’en Pòlit de Vilanant, prop del riu Manol, des del 1591 fins al 1858, és a dir entre els segles XVI i XIX. Actualment aquests documents es troben en procés de neteja i de planxat, una feina que ocuparà uns quants mesos als responsable de l’equipament.

Segons explica l’arxivera comarcal, Erika Serna, a la documentació “hi ha diverses anotacions per a memòria de la família, així com unes explicacions on es narra que era millor no barallar-se mai amb l’hereu de can Nabot ni entrar-ne en disputes de cap tipus, ni llogar-los el molí, ja que només mirarien d’arruïnar-los”. També s’indica, afirma Serna, que “en el cas que estiguessin que fer reparacions a la resclosa o al rec que porta l’aigua al molí, calia fer-les de manera secreta i molt discreta”.

Cartell publicitari d’Almacenes Fortunet

D’altra banda, a part dels pergamins i el llibre de comptabilitat, l’arxiu comarcal ha incorporat al seu fons “un magnífic cartell publicitari dels Almacenes Fortunet de Figueres, de grans dimensions”, ha assegurat l’arxivera comarcal.
Almacenes Fortunet es tractava d’un conegut establiment de roba situat al cap damunt del carrer Peralada, que també disposava d’entrada per la plaça de l’Ajuntament, “calculem que el cartell fou imprès cap a l’any 1915-1920 per l’editor Friedrich de Barcelona, especialitzat en cromos, cartells i postals”.