L’Arxiu Municipal de Roses presenta els dibuixos de Lluís Dalmau

Arxiu Municipal de Roses
Dibuix de Lluís Dalmau

Lluís Dalmau era bomber, delineant i dibuixant que estiuejava a la casa Canals de l’avinguda de Rhode

Arxiu Municipal de Roses
Dibuix de Lluís Dalmau

La documentació que l’Arxiu Municipal de Roses mostra aquest mes a través del seu apartat web ‘El Document del Mes”, són tres dibuixos de Lluís Dalmau (1897-1965), delineant i bomber barceloní amb arrels rosinques, que estiuejava a la casa Canals de l’avinguda de Rhode.

Els dibuixos pertanyen als fons de la família Guitart, entre els quals es troben uns quants dibuixos de Lluís Dalmau Romañach (Barcelona, 24 d’abril de 1897 – Roses, 31 de desembre de 1965), parella de Montserrat Causa Ferrerós (Roses, 26 de juliol de 1899-26 de gener de 1990). El dibuixos destacats són el d’una parella d’enamorats ballant, dibuixat en l’extrem d’una carta amorosa d’en Lluís a la Montserrat de l’any 1917, quan ell tenia 20 anys i ella 18.

Els altres dos dibuixos destacats són de temàtiques ben diferenciades. Un és de la portada d’un àlbum de diversos viatges fets per la parella per Catalunya i Andorra. Hi ha una perspectiva d’un entorn muntanyós i quatre persones fent un descens amb un trineu amb el títol “Le Toboggan”. L’altre és un dibuix fet a llapis que descriu una escena de guerra, potser, per la vestimenta, de la Gran Guerra (1914-1918) on hi ha moviments de tropes i atacs d’artilleria.

En Lluís Dalmau era delineant de professió dins del Cos de Bombers de Barcelona. Les seves aptituds, com les de molts delineants, arquitectes o enginyers, li conferien certa destresa amb la ploma o el llapís que traduïa amb dibuixos de tot tipus.

Podeu consultar el document d’aquest mes d’abril (i anteriors) en el següent enllaç.