Fira de la Rosa de Roses

L’Associació Amics del Pení i Cap de Creus inicia a Roses un cicle mensual de sopars-tertúlia

Associació Amics del Pení i Cap de Creus
El primer sopar-tertúlia de l'Associació Amics del Pení i Cap de Creus va tenir lloc al Bar Bahia

L’Associació Amics del Pení i Cap de Creus va néixer amb l’objectiu, a llarg termini, de recuperar per a usos civils la part abandonada de la base militar EVA nº 4

Els Amics del Pení i Cap de Creus, després de presentar-se pública i oficialment el passat mes de març, van celebrar, aquest passat dilluns, al Bar La Bahía de Roses el primer sopar-tertúlia d’un cicle que vol ser mensual i itinerant, per diferents restaurants de la Vila i el Cap de Creus, per tal d’aproximar el màxim la relació i la comunicació, amb la participació de seguidors, simpatitzants i experts convidats. En aquesta ocasió, al ser la primera, va presentar el cicle i el sopar el president de l’entitat, Antoni Salamanca.

Amb participants de Roses, de Palau-saverdera, Castelló d’Empúries, Garriguella i Vilanova de la Muga, i amb l’absència de membres de La Selva de Mar i Cadaqués, que no van poder assistir, la trobada va començar per part de Salamanca, amb un repàs de l’estat de la situació i amb una prèvia referència a la missió, visió i valors d’Amics del Pení i Cap de Creus, per tal d’aclarir quin es l’espai social pel que aposta i oferta de cares a la població, respecte d’altres entitats. Va fer esment que posa a disposició de l’Associació el marc conceptual del llibre que va escriure fa 5 anys “Espais Blaus de la Mediterrània” i els drets que es puguin derivar de l’Exposició Fotogràfica ara itinerant “La petjada dels americans del pení a Roses i més enllà”.
Tot seguit, va intervenir Victoria Riera, ex-directora del Parc Natural del Cap de Creus, explicant el cas de la deconstrucció del Club Mediterranèe, que va portar un llarg i interessant debat.
Cal destacar l’intervenció de Pere Guerra, director de l’Observatori Astronòmic d’Albanyà, interessat amb una de les propostes que fa l’Associació a la Declaració de Primavera, com una de les opcions que està estudiant, juntament amb altres, per tal de buscar un emplaçament a un futur observatori.

També remarcar les aportacions de Xavi Vilabella del Parc Natural del Cap de Creus, per tal de tenir present el màxim de variables a l’hora de formular una proposta ja més concreta, que es l’imminent pas que es plantegen els Amics, per tal d’acotar en mínims, amb un grup d’experts, valorant els aspectes jurídics, institucionals, d’antics propietaris, etc. Sense entrar encara amb la seva viabilitat econòmica, que vindria donada després de fer un projecte tècnic amb suport institucional.

En definitiva, els objectius més imminents que es van posar sobre la taula durant el sopar van ser:

  • Poder realitzar una visita institucional, amb el format que es concreti amb l’ajuntament, a la Base del Pení
  • Afegir la Base militar a la itinerància de l’exposició La petjada dels americans del pení a Roses i més enllà
  • Continuar cercant i ampliant la base social d’adhesions amb el teixit associatiu de Roses i el Cap de Creus
  • Començar a preparar una segona exposició més ambiciosa, que tindrà l’ajuda del Museu de la Tècnica de l’Empordà i que haurà de tenir, ara sí, suficient suport institucional, per tal de seguir divulgant els objectius de la Declaració de Primavera.