Mes de paraules

L’Associació SÚMATE explica i defensa a Roses els motius per assolir la independència

Associació SÚMATE
Moment de la presentació de l'Associació SÚMATE a Roses

SÚMATE, entitat integrada majoritàriament per castellanoparlant, es posiciona a favor de Catalunya com a estat propi

Associació SÚMATE
Moment de la presentació de l’Associació SÚMATE a Roses

L’associació independentista Súmate, amb el seu president al capdavant, Eduardo Reyes, es va presentar com una entitat transversal ahir a Roses, en un acte celebrat a la Sala SUF, per explicar els motius que impulsen als seus membres a defensar la independència. L’acte el va obrir l’argentina Susana Rodríguez-Vida, en qualitat de persona nascuda fora de Catalunya, és argentina, però establerta des de fa molts anys a la Vila. Rodríguez-Vida va afirmar que “tinc la doble nacionalitat, espanyola i argentina, perquè per nacionalitzar-me espanyola ningú em va dir que havia de renunciar a la meva de naixement. Si hagués estat així no ho hauria fet. Això, és el que passarà si Catalunya assoleix la independència, ningú haurà de renunciar als seus orígens”. En el mateix sentit es van pronunciar el regidor de Festes de Roses, Juan M. Fernández, nascut a Beas de Segura, “em sento tant català com andalús”, i el regidor d’Urbanisme de Castelló d’Empúries “em sento molt català sense renunciar a les meves arrels”.

Tots tres van explicar les seves experiències personals, per seguidament prendre la paraula Nando Oliva, membre de Súmate, el qual va fer una mica d’història per significar que “Felipe V en 1701 va jurar respetar les Constitucions Catalanes, però en 1707 va arrasar les de València perquè no suportava a la xusma, és a dir, al poble. Per això, en 1714 els ciutadans de Barcelona van defensar els seus drets i la seva llibertat fins a la mort. Aquest és el pecat que van cometre els catalans fa 300 anys defensar les seves lleis i les seves llibertats”. Tornant al present i ajudant-se d’una pantalla”.

Espanya, Grècia i Romania, els països més corruptes d’Europa
Oliva, tornant al present va remarcar que al 2014 hi ha la mateixa “casta que ara 300 anys, que no suporta la xusma. Fan el que volen perquè som xusma per a ells”, referint-se als representants del govern central.Així mateix, de fonts tretes d’internet va mostrar en una pantalla que Espanya “és el país més corrupte de tota Europa juntament amb Grècia i Romania. En canvi però, Catalunya es la Comunitat Autònoma de menys corrupta de tot l’estat espanyo”. El membre de Súmate va puntualitzar, però que “no hem de pensar que tots els polítics són corruptes, no ho hem de fer perquè és el volen, que pensem això per continuar fent el que vulguin.

Associació SÚMATE
Pablo Guirao tocant la guitarra al final de l’acte

L’últim en intervenir va ser Eduardo Gallego que, cordovès de naixement, va afirmar que “els espanyols estan molt equivocats amb els catalans perquè totes les notícies que arriben a Espanya sobre Catalunya són falses, manipulades”. Va insistir en que “tots tenim cada dia una persona al costat que dubte de la necessitat que Catalunya sigui independent, doncs a ell li hem de dedicar el nostre temps per explicar-li la situació”.
Gallego va assenyalar que “la gent s’està conscienciant que si no canviem aquest sistema farem una involució com a poble, i no estic disposat a que la feina que van fer els nostres avis i els nostres pares a Catalunya no caigui en ‘saco roto’. Jo no vull veure una Catalunya sempre ‘pringada”
En temes econòmics, el president de Súmate va assenyalar que de cada 100 euros que Catalunya ha de donar al govern central, només 5 reverteixen a Catalunya.

L’acte va acabar amb una petita actuació del músic rosinc, Pablo Guirao.