Cinema a la Fresca

L’Aula Gastronòmica de Roses es va omplir durant la sessió de receptes marineres

Jornades ‘Dones i cuina marinera’
Un moment de la sessió de les Jornades ‘Dones i cuina marinera’ celebrada a l'Aula Gastronòmica de Roses

Receptes marineres que es van elaborar durant la 2ª edició de les Jornades ‘Dones i cuina marinera’, que a més de Roses enguany també se celebraran a l’Escala i Palamós

Aquest passat dimarts, 7 de maig, l’Aula gastronòmica de Roses va acollir la sessió inaugural de lasegona edició de les Jornades ‘Dones i cuina marinera’ amb la participació de dones de diferents col·lectius, que van omplir, cuinar i mostrar com elaborar receptes marineres amb peixos com el gatvaire, molla, gamba blanca, sardina i fins i tot el llobarro de Roses.

 L’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, espai de promoció de l’economia social i cooperativa a les comarques gironines format per una quarantena d’entitats, i el GALP Costa Brava van ser els impulsors de la iniciativa, la qual posa els valors i les persones al centre, per tal d’impulsar la intercooperació i l’enxarxament arreu del territori.

Durant la sessió es va convidar a la pescadora Pat Bros i a la Carme Barberà, la Carmeta del Moll, remenadora de xarxes, de 86 anys, i que de receptes de cuina marinera amb peixos humils, en sap, i molt. Totes dues van compartir la seva experiència amb el públic assistent.

Els objectius principals del projecte són

  • Promoure el consum de peix de llotja
  • Aprendre, a través de dones migrants, altres maneres de cuinar el peix.
  • Recuperar receptes antigues amb peixos humils
  • Posar en valor espècies de peixos poc conegudes.
  • Fomentar el consum i l’ús sostenible del peix.

Alhora, el projecte també pretén:

  • Promoure un procés col·lectiu de construcció de coneixement.
  • Impulsar el consum de peix i posar en valor el de llotja entre els col·lectius de dones   migrants
  • Recuperar i compartir el saber a l’entorn de la cuina del peix.
  • Fomentar l’aprofitament integral del peix de llotja (aprofitar-ne les parts menys nobles).
  • Obrir el ventall d’espècies consumides per la població.
  • Apropar la ciutadania a d’altres cultures gastronòmiques marineres i facilitar la convivència.

El projecte, coordinat per l’activista gastronòmica  Àgata Albero Miralbell. d’Inspira Gastronomia, vol seguir promovent el coneixement i l’herència gastronòmica femenina marinera , i enguany compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de l’Escala, Palamós i Roses i de les seves confraries de pescadors.

Les trobades, que l’any 2023 van tenir lloc únicament a Roses, aquest any s’ha volgut fer extensives a L’Escala i a Palamós, per assolir equilibri territorial de la Costa Brava

Les properes sessions tindran lloc també durant el mes de maig, tot i que aquestes seran a porta tancada. La primera és durà a terme el 13 de maig a l’Espai del peix de Palamós, gestionada per  la fundació Promediterrania; i la segona al Maram, l’Escala, el 20 de maig.