Mes de paraules

L’empaitada d’ànecs, una tradició de la festa major de Roses que no agrada a tothom

Empaitada d'ànecs
Un banyista amb un ànec

76 ànecs se’n van empaitar a la platja de Roses el primer dia de la festa major  en el que centenars de persones es van llençar a l’aigua per intentar ‘caçar-los’

Empaitada d'ànecs
Un banyista ensenya l’ànec que ha agafat

El debat i, de vegades, polèmica sobre la tradicional empaitada d’ànecs de la festa major de Roses està sobre la taula des de fa molts anys. Els defensors dels drets dels animals sempre s’han manifestat en contra d’aquesta activitat. L’Associació dels Amics dels Animals de Roses, per exemple, amb la seva presidenta, Mercè Homs, al capdavant,  ja fa molt de temps que es manifesta en contra de la celebració d’aquesta activitat. Fins i tot, hi ha haver una edició, entre d’altres, de la festa major, corria l’any 2000, en el que la pressió dels defensors dels animals va provocar la decisió de llençar a l’aigua síndries enlloc d’ànecs, tot i que alhora de la veritat es va llençar de tot, vegetals i animals.

I aquest debat va ser-hi ahir a peu de sorra de la platja, on molts banyistes, a banda dels que es llençaven a l’aigua per agafar un, es pronunciaven a favor o en contra de l’empaitada d’ànecs. La presència d’una desena de membres de l’Associació Girona Animalista, AGA, amb pancartes en diferents idiomes on es podia llegir ‘Els animals no són un entreniment’ va encetar els arguments d’uns en favor de l’activitat, i d’altres sobre la falta de respecte envers els animals i el patiment que els pot provocar l’empaitada.

Empaitada d'ànecs
Membres de l’Associació Girona Animalista, AGA, durant l’empaitada

El secretari d’AGA, Albert Benítez, per exemple, va afirmar que hi eren allà “per reclamar unes festes sense maltractar els animals, ens ho podem passar igual de bé sense utilitzar animals”.

Alguns banyistes replicaven què era una tradició de molts anys i en la qual no es fa patir als ànecs. Punts de vista, en definitiva, totalment diferents.
Natàlia Ricart, la presidenta d’AGA, que també hi era a la platja de Roses amb els seus companys va assenyalar que “només hi ha tres municipis més a part de Roses que utilitzen animals per diversió  a les festes majors, tant en empaitades com aquesta com en els típics correbous”

76 ànecs empaitats i alguns bescanviats per pollastres a l’ast

Empaitada d'ànecs
Un ànec de joguina que no va tenir premi

L’Associació dels Amics de les Festes i les Tradicions de Roses, com va fer per primer cop l’any passat, va organitzar dues empaitades, una per als nens amb ànecs de plàstic i l’altre pels adults en la que es van empaitar un total de 76 ànecs de veritat.
Primer va ser l’empaitada infantil on els més petits havien d’agafar l’ànec de plàstic, per bescanviar-lo per una gorra, tot i que més d’un nen i nena es va emportar la sorpresa que el seu ànec no tenia premi. Només els tenien aquells que tenien una P pintada en la base del ninot. Una sorpresa que va provocar no pocs disgustos entre la mainada i els seus progenitors.

I desprès del més petits, ja sí, van entrar en acció els ànecs de veritat per a delit de centenars de persones que esperaven el moment de llençar-se a l’aigua per agafar un ànec.

Els afortunats  en aconseguir agafar un el podien bescanviar per un tiquet vàlid per a un pollastre a l’ast, tot i que alguns dels ‘caçadors’ van preferir emportar-se l’ànec cap a casa.