“L’Empordà als Aparadors és una ajuda que pot beneficiar al comerç de proximitat”

Campanya l'Empordà als Aparadors
Xavi Martínez, gerent de l'empresa Anxoves de Roses

Xavi Martínez, gerent d’Anxoves de Roses parla, en la 4ª entrevista de la campanya L’Empordà als Aparadors, de la trajectòria de l’empresa i de com l’està afectant la crisi sanitària de la Covid-19

L’Empordà als Aparadors és una campanya de dinamització comercial per donar suport als botiguers i als productors de la comarca en el context de la crisi econòmica generada per la pandèmia de la Covid. Mentre duri la campanya publicarem entrevistes amb alguns dels participants.

Xavi Martínez Escudero (Figueres, 7 d’abril de 1981), empresari i comerciant de peix des de l’any 1997, és el gerent de l’empresa Anxoves de Roses.

Anxoves de Roses és una empresa amb una trajectòria de més de 50 anys. Quina és la seva situació actual?
Som la tercera generació en el comerç del peix, i la segona que es dedica a l’elaboració d’anxoves mitjançant la tècnica de la salaó. També elaborem el seitó amb vinagre. La nostra voluntat és seguir millorant la qualitat del nostre producte i superar les dificultats actuals.
 
Què va representar per l’empresa rebre la distinció Girona Excel·lent, segell de qualitat agroalimentària creat per la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç, amb la col·laboració de la Generalitat?
El 2014/15 vam rebre la distinció Girona Excel·lent amb el filet d’Anxova amb oli d’oliva, i el 2018/19 el vam rebre per segon cop, en aquesta ocasió pel seitó amb vinagre. Ha representat un reconeixement de prestigi a la qualitat del nostre producte.
 
Com els ha afectat la crisi de la COVID-19?
Ens ha disminuït considerablement la venda.
 
Quines decisions han hagut de prendre per fer front al moment actual?
Tot i que el nostre lema sempre és crear, innovar i millorar, hem hagut de prendre mesures i reduir la producció.
 
Han notat un increment de les vendes gràcies a la botiga en línia?
Molt poc, encara que és una eina que considerem positiva i esperem que en un futur es vagi animant.
 
Creu que les mesures que s’han aplicat per aturar la pandèmia han estat les correctes?
És una situació en la qual mai ningú s’hi havia trobat, i vull pensar que les mesures que s’han dut a terme són les correctes. És molt difícil saber què s’hauria d’haver fet.
 
El pròxim 20 de novembre es posarà en marxa la campanya L’Empordà als aparadors. Com valoren aquesta iniciativa?
Molt positiva. Estem molt agraïts i creiem que farien falta més iniciatives com aquesta.
 
Vostès hi participen per partida doble, com a productors i com a aparadors.
Sí, hem pres la decisió de participar com a productors per mostrar el nostre producte en un ambient que no és el seu, i com a aparador per donar la facilitat d’exposar uns productes que normalment no tenim a la nostra botiga.
 
Serien necessàries més campanyes d’aquest tipus?
Sí, ja que és una ajuda que pot beneficiar al comerç de proximitat, i ens permet donar a conèixer els nostres productes.

Concurs l’Empordà als aparadors
A sis municipis de la comarca (Figueres, Roses, Castelló d’Empúries, La Jonquera, l’Escala i Llançà) una setantena de comerços exposen fins al 20 de desembre productes gastro-alimentaris o artesanals procedents d’una trentena d’elaboradors de l’Alt Empordà i el Baix Empordà. A més, a l’aparador un vinil mostra l’eslògan de la campanya (l’Empordà als aparadors) amb la imatge d’un reconegut espai patrimonial de la comarca del qual no es diu ni què és ni a on està.
Amb aquesta combinació de comerciants, productors i patrimoni en un sol espai, es convida als visitants d’aquestes botigues a participar en el següent concurs: s’ha de fer una foto davant de l’aparador on es vegi el vinil i l’espai patrimonial que apareix. Aquesta foto cal penjar-la a Instagram dient quin és aquest espai patrimonial i a quin municipi es troba. I també cal afegir els hashtags #empordaaparadors i #josocemporda, i etiquetar el nostre compte @emporda.aparadors. Entre els que encertin la resposta es sortejaran sis lots de productes cedits pels botiguers i elaboradors participants. Per poder rebre el premi caldrà mostrar un tiquet de compra en qualsevol dels comerços o productors participants, o bé una butlleta que entreguen els negocis participants.