L’equip de Govern de Roses impulsa el primer Festival Literari de la Vila

Festival Literari de Roses
Fèlix Llorens, Èric Ibáñez, Montse Mindan i Vero Medina durant la presentació del Festival Literari de Roses

Un Festival Literari organitzat de manera transversal per diferents Àrees de l’Ajuntament de Roses i que serà multidisciplinari

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Cultura, Èric Ibáñez, el regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens i la regidora de Joventut, Vero Medina han presentat aquest matí a la Biblioteca de Roses una nova edició del ‘Març de Paraules’, però evolucionat en les seves característiques, dimensions i continguts, ja que com ha anunciat Ibáñez, “des del departament de Cultura volem fer créixer el cicle de poesia que s’ha celebrat durant els darrers anys al mes de març i convertir-lo en una mena de festival literari i multidisciplinari, ja que prenen part altres gèneres artístics, a part de la literatura”.

Un Festival literari que es desenvoluparà entre el 7 i el 28 de març, esdevenint Roses en l’epicentre de la creació i experimentació literàries a través d’un programa d’activitats multidisciplinari que concentrarà a la població escriptors, actors i artistes, oferint recitals poètics, tallers creatius, vermuts literaris, mostres d’art, contes, rutes literàries, música i teatre.
Tot, dins la programació de Març de Paraules, que també creix en el nombre i tipologia d’espais que allotjaran les propostes, com ara el Teatre i la Biblioteca Municipal, Ca l’Anita, al que s’afegirà el recentment inaugurat jardí del Mas de les Figueres, així com diferents establiments comercials de la Vila. Un Festival Literari que ha estat organitzat de manera transversal en intervenir en la seva programació programari les Àrees de Cultura, Joventut i Promoció Econòmica.

I aquesta voluntat d’elevar el Cicle a la categoria de Festival fa que tingui com a objectiu involucrar a tota la població de Roses, “i també al Comerç per a que tingui un paper actiu en aquest esdeveniment que serveix per a la promoció econòmica del poble”, ha afirmat el regidor Fèlix Llorens, desvetllant que “s’han adherit a aquest Festival un total de 21 comerços per participar pintant poemes als seus aparadors amb guix líquid, i que hem anomenat ‘Aparadors de paraules’.
A més, la botiga Brevatges oferirà un recital poètic acompanyat de tast de vins, Sa Botigueta un taller infantil dedicat a poemes de Joana Raspall i Botiga Esther, un concert i un recital poètic de Madamme Mustash.

El festival comptarà amb la participació de nombrosos escriptors gironins o que han establert la seva residència a terres gironines: Ariel Halac, Joan Armangué, Marc Grijalvo, Ramon Moreno, Juan Jesús Aznar, Esteve Sala, Antoni Funes, Maria Rosa Dachs i Henar Galán. La seva participació en vermuts, recitals, converses i rutes literàries, permetrà al públic assistent conèixer de primera mà com són els processos creatius d’un escriptor, quines inquietuds els mouen, com treballen en les seves obres, i què els inspira.

Les arts escèniques tenen també el seu apartat en la programació amb els actors Alberto San Juán, Òscar Intente, Carles Xuriguera, Joel Minguet, Àngels Bassas i Assumpta Mercader, aportant recitals, narracions teatralitzades i espectacles poeticomusicals. 

L’artista Juan Cardosa oferirà un taller de collage, tècnica que serà també abordada en la inauguració de la mostra “Lletra, paper, tisores”, que comptarà amb la presència d’una quarantena d’artistes integrants de la Societat Barcelonina de Collage, de la societat de Collage de Madrid i de Collage és Màfia.

La present edició compta també amb la col·laboració d’entitats i col·lectius. L’editorial Cal·lígraf, el col·lectiu Plomes d’aigua, l’associació DiCrea i la Xarxa de Convivència de Roses aportaran diverses activitats creatives i un mercat solidari de llibres. La regidora de Joventut, Verònica Medina, ha destacat la implicació dels joves del CAR Jove de Roses en aquesta edició “mitjançant dues propostes obertes a la participació de tot el públic, que oferiran un tast de les inquietuds, creació i experimentació artístiques que es generen entre el sector jove de la població: l’acció d’art «Parets que parlen» i l’exhibició de hip hop freestyle, on joves de grups locals oferiran improvisacions, lletres i bona música”.  

Per últim, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha tancat la presentació assenyalant el fet que el primer cap de setmana del Març de Paraules prengui com escenari el Mas Figueres, “la qual cosa permetrà inaugurar el jardí de recent creació amb una proposta cultural engrescadora i molt atractiva, que aproparà la ciutadania a aquest nou espai urbà”. D’altra banda, l’alcaldessa ha destacat també “la magnífica implicació obtinguda en aquesta edició per part d’entitats, comerços i col·lectius, gràcies als quals el Març de Paraules creix i ampliarà notablement el seu públic. La gent es fa seva la proposta, hi participa, i aquest és el senyal que millor indica que ens trobem davant un projecte que tindrà un llarg recorregut”.

Podeu consultar la programació completa de”Març de Paraules” clilcant AQUÍ.