Nadal a Roses

Les associacions de les colles del Carnaval de Roses desapareixeran

Reforma fiscal associacions i entitats sense ànim de lucre
Reunió de l'Ajuntament amb les associacions culturals del Carnaval de Roses, on se'ls va notificar que la nova reforma fiscal de l'Estat els pot afectar com a entitats sense ànim de lucre / Foto: arxiu

La reforma fiscal a les entitats no lucratives obligarà a les colles de carnaval a desfer-se com associació

Carnaval de roses 2015
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, explicant a les colles de carnaval les conseqüències de la reforma fiscal a les entitats no lucratives

Actualment la majoria de les colles del Carnaval de Roses estan constituïdes com associacions, ja que és una premissa necessària per poder optar a tenir una Barraca durant la Festa Major de Roses. No així, en canvi, per rebre la subvenció de 250€ que atorga l’Ajuntament de la Vila, ja que les colles la poden cobrar com a persona física responsable de cap de colla.

Tota associació, segons la llei, ha de tenir una memòria i un programa de les seves activitats, ja que se suposa que una entitat d’aquestes característiques es crea per desenvolupar o portar a terme qualsevol tipus d’activitat.

Però l’aplicació de la reforma fiscal a les entitats no lucratives ha donat un tomb a la situació tributària de les associacions, ja que aquestes hauran de declarar impostos amb declaracions trimestrals i tributar l’impost de societat, entre d’altres.

Així, les associacions NO declarades d’utilitat pública, que són la immensa majoria, estaran obligades a presentar l’impost, sigui quin sigui el seu volum d’ingressos i encara que no facin cap tipus d’activitat econòmica.

Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Roses “estem preparant una reunió després, evidentment, del Carnaval, i que calculem que serà per la primera setmana del mes de març, per explicar que implica actualment ser associació, una situació que s’ha complicat tant que necessitareu un gestor per tenir-ne una” va dir l’alcaldessa Montse Mindan, remarcant que la data exacta de la trobada es comunicarà per mail a totes les colles de carnaval.

L’objectiu final d’aquesta reunió, segons Mindan, és “trobar una alternativa, un sistema perquè pugueu optar a tenir la Barraca sense estar constituïts com associació i poder cobrar la subvenció com a persona física responsable de cap de colla”.

L’alcaldessa va assenyalar que després d’haver assolit aquest nou sistema l’idea “és fer una relació municipal de colles de carnaval, la qual els tècnics estan mirant, en la que aquí si que us heu d’inscriure les colles que vulgueu optar a tenir una Barraca, perquè el que sí que heu de tenir en aquest cas és una assegurança i la responsabilitat civil de desenvolupar una activitat”.

Consells i normatives pel Carnaval de Roses 2015

Carnaval de roses 2015
Un moment de la reunió entre l’Ajuntament de Roses i els representants de les colles de carnaval

Aquesta trobada entre representants de l’Ajuntament, agents de seguretat i de les colles de carnaval va tenir la finalitat d’explicar les normatives i donar uns consells sobre les diferents desfilades del Carnaval de Roses.

La primera és que l’Avda de Rhode es tallarà a partir de les 17 hores de la tarda de divendres, dia 13, per facilitar l’accés de les carrosses i “aquella que no estigui al seu lloc amb temps suficient abans d’iniciar-se la passada sortirà en última posició”, va assenyalar el regidor de Festes i Carnaval, Juan M. Fernández, Ferdy.

L’Inspector de la Policia Local, Eduard Campà va explicar que a partir de primera hora de la tarda de divendres “ja hi hauran patrulles que us acompanyaran des de la nau fins a l’Avda de Rhode i al final de la festa us acompanyarem des del moll fins a l’antic càmping Bahía, remarcant que “si necessiteu alguna cosa truqueu-nos”

Carrosses en paral·lel
En Ferdy també va explicar que les carrosses, que estaran situades amb els números parells a la banda de mar i els imparells al costat de la Ciutadella, aniran avançant en paral·lel fins arribar a la porta del recinte emmurallat “i allà estarem l’alcaldessa i jo per deixar sortir a la desfilada a les carrosses per ordre de numeració”.

Dissabte i diumenge sense alcohol durant la desfilada
Però sobretot, dissabte, dia de la desfilada infantil en la qual “no es podrà portar gots mentre es fa la passada, per la qual cosa deixarem lliure accés a la Ronda Miquel Oliva Prat perquè la carrossa que no compleixi no sortirà i es desviarà per aquesta ronda”, va explicar el regidor de Festes i Carnaval.

Fotos de grup de les colles
També es va tractar el tema de fer una foto conjunta de tota la colla, la qual cosa si és una colla amb molta gent provoca el distanciament entre carrossa i carrossa, per això es va dir que els fotògrafs que vulguin realitzar una imatge de família de tots els membres la carrossa s’ha de fer al semàfor ubicat tot just passat l’hotel Marina.

Arrossada
L’arrossada, que va tenir l’any passat molt bona acollida al Pavelló Municipal d’Esports es tornarà a fer en aquest indret, habilitant-se els terrenys darrera el CAP com aparcament de les carrosses.

Adhesius
Com a prova, enguany, en lloc de pintar el número a terra on ha d’anar cada carrossa es posarà un adhesiu evitant que l’asfalt estigui pintat durant molts de mesos.

Carrosses al moll
Després que el regidor de Seguretat Ciutadana, Àngel Tarrero, recomanés “fer cas a les indicacions de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, i si podeu proveir-vos d’un extintor perquè, tot i que sembli una tonteria, pot evitar que es cremi la carrossa”, tant en Ferdy com Campà van dir als representants de totes les colles que “totes les carrosses caben en el moll, i les primeres que entrin donin la volta per encarar-se cap a la sortida per facilitar, primer, l’accés de totes i segon, el moment de marxar”.

Les carrosses que per la seva grandària tenen dificultats de mobilitat se’ls ajudarà perquè puguin donar la volta retirant les tanques, si cal, que restringiran el pas als vaixells de pesca.
I les colles que no vulguin entrar al moll tindran la Riera de la Cuana de lliure circulació per poder marxar i no haver d’agafar la forta pujada de la Gran Via.