Mes de paraules

Les barraques de la Festa Major de Roses tindran la cuina limitada a diferents tipus de menjar

Festa Major de Roses
Barraqiues de Festa Major de Roses / Foto: arxiu

Durant la presentació de la Festa Major de Roses es va anunciar que les Barraques no podran elaborar plats per evitar competència deslleial i per motius de sanitat

Festa Major de Roses
Barraqiues de Festa Major de Roses / Foto: arxiu

Les Barraques de festa major és un model molt arrelat a nombrosos municipis de la geografia catalana i l’estat espanyol. A Catalunya són les Barraques, a Andalusia les Casetes i al País Basc les Txoznas, per posar uns exemples.
Tot i que es diuen de diferent manera segons la localització geogràfica i cultural, el funcionament és el mateix, és a dir, l’activitat de les mateixes es desenvolupa al voltant i amb la mirada posada en un escenari, on s’ofereixen, habitualment, espectacles musicals i concerts de tota mena.
A la demarcació gironina son molt conegudes les Barraques de la Festa de Narcís de Girona o les Barraques de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, sense oblidar-nos de les Palamós o Banyoles, entre d’altres municipis.
A Roses les barraques es van encetar l’any 2007 amb l’objectiu que les colles de carnaval poguessin disposar d’una barraca per aconseguir beneficis que redundarien en la qualitat de la festa més multitudinària de la Vila rosinca i una de les més mediàtiques de les comarques de Girona , el Carnaval de Roses.
Dintre de les barraques el que s’instal·la és un bar on s’ofereixen al recinte on estan ubicades menjar i beure, amb la finalitat que un cop allà, els assistents no hagin de marxar a fora si volen refrescar-se o menjar alguna cosa.
Cada colla carnavalera, davant la competència, amb la intenció d’atraure clients han anat oferint, al llarg de les darreres edicions de les Barraques, plats cada cop més elaborats, com fideuà o paelles.
Enguany, però, i com l’alcaldessa, Montse Mindan i el regidor de Festes, Juan M. Fernández, Ferdy, van anunciar a la presentació de la Festa Major,  s’ha volgut limitar el tipus de menjar que se servirà al recinte de les Barraques, l’antic càmping Bahía, “amb el consens de tots els barraquers i per evitar així la competència deslleial”, va apuntar el Fernández, “i perquè la normativa sanitària que regeix als bars i restaurants és molt més complexa que la té una barraca de festa major, i per tant, volem evitar problemes en l’àmbit de la higiene i la salut”, va remarcar l’alcaldessa.

Entrepans freds i calents i productes envasats
Per tant el menjar que és podrà servir als assistents a les Barraques serà bàsicament entrepans freds, entrepans calents i productes envasats. D’aquests hi ha infinitats, croquetes, calamars, etc. El que es vol evitar és la manipulació d’aliments dins d’una barraca i la elaboració d’uns plats que requereixen uns mínims controls de sanitat, com els ja esmentats més amunt, les paelles i les fideuà.
Però bé, “la gent no va a barraques a gaudir de l’alta cuina, sinó a gaudir de les fires, dels concerts i de les atraccions. De totes maneres, el que vulgui menjar calent ho podrà fer sense cap mena de problema” va assenyalar el regidor de Festes.