Les competicions nàutiques a Roses aquest any tindran un impacte econòmic d’1 milió d’euros

Calendari competicions nàutiques a Roses

Miquel Gotanegra, Montse Mindan i Josep Mª Isern

S’ha fet una previsió de 10.000 estades a la Vila de Roses amb una despesa mitjana de 95 euros per persona

Calendari competicions nàutiques a Roses
Els representant de les tres intitucions durant la presentació del calendari de les competicions nàutiques de Roses

Roses és el port de tot el litoral espanyol “on més s’organitzen competicions nàutiques”, posicionant-se d’aquesta manera, com a referent a la costa mediterrània d’aquests esdeveniments amb la celebració, durant aquest any, “de 19 competicions d’àmbit nacional i internacional, entre les quals hi ha un campionat del món”, ha afirmat el president del club organitzador, el Grup d’Esports Nàutics, Josep Mª Isern, que juntament amb l’alcaldessa, Montse Mindan, i el president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, han presentat aquest matí, el calendari de les competicions que se celebraran a la badia rosinca.

Impacte econòmic al voltant d’un milió d’euros

Es calcula que amb aquest important nombre d’esdeveniments nàutics es generaran unes 10.000 estades a Roses que, de les quals Gotanegra ha assenyalat que fent una previsió “modesta, hi haurà una despesa mitjana diària de 95 euros per visitant, el que representarà un impacte econòmic al municipi i al voltant d’1 milió d’euros”, destacant que “com a destinació turística és molt important generar estades” i aprofitar el gran recurs que suposa el fet de tenir una Badia com la de Roses per potenciar l’especialització en esdeveniments nàutics alguns dels quals tenen ressò internacional. Unes estades que tenen per objectiu que es produeixin durant tot l’any aprofitant que “a Roses durant l’any hi ha 330 dies navegables i aconseguir ser un destí sostenible”.
Per la seva banda, Mindan ha destacat “la importància que té per al municipi l’organització d’esdeveniments d’aquestes característiques que fan possible que el nom de Roses tingui una gran projecció”. On un clar exemple és l’emissió en ‘prime time’ del Tour de França a Vela, on la Vila rosinca acollirà una nova etapa de l’esdeveniment esportiu més important, juntament amb el Tour ciclista, del país veí.

Un campionat del món

Una dels principals competicions que se celebraran aquest any a Roses és el Campionat del Món Windsurf Master/Youth (del 16 al 21 de juny).
És la primera vegada que el municipi acull una prova d’aquest tipus que portarà fins les platges de la població els millors windsurfistes del món. Una altra de les competicions internacionals importants de la temporada que el GEN Roses organitzarà per primer cop és l’Europa Cup Spain Laser (del 24 al 26 d’octubre). La programació d’esdeveniments nàutics destacats d’aquest 2014 inclou la Copa d’Espanya Laser 4.7 (del 1 al 4 de maig) que és itinerant i se celebrarà per primera vegada a Roses. En aquesta prova s’espera la participació dels 120 millors regatistes nacionals. El cartell de competicions d’alt nivell es completa amb el Tour de França a Vela (el 17 i 18 de juliol) que serà la quarta vegada que es reviurà a Roses; el Campionat d’Espanya Open Bic que se celebra el mateix cap de setmana que l’Open Internacional Pesca d’Altura ( 6 i 7 de setembre). Aquesta darrera competició donarà cita a les millors embarcacions de pesca esportiva del territori. També al setembre, (del 20 al 28), tindrà lloc el Mediterranean Masters Week i (del 26 al 28) el Campionat de Catalunya de Laser STD que aplegarà els millors regatistes catalans d’aquesta disciplina olímpica. Totes aquestes competicions d’alt nivell programades aquest any mobililtzaran uns 1.000 participants i 1.300 acompanyants que s’allotjaran a Roses entre 1 i 7 dies en funció de la durada del campionat.

Calendari competicions nàutiques a Roses
Miquel Gotanegra, Montse Mindan i Josep Mª Isern

A banda, aquest any s’han programat 11 esdeveniments nàutics més que són: la Competició natació FCN (que consta de dues proves, la primera de les quals es va celebrar al febrer), la Copa Catalana Slalom Windsurf, el Circuit Espanyol Fun Board, el Campionat Llagut lliga catalana, la Travessia l’Escala a Roses, la Travessia Natació Port de Roses, l’ Interclubs zona nord de Vela, el Campionat Bonítol pro Fundació Roses contra el càncer i el Campionat Interclubs Rem Empordà. Fins ara s’ha celebrat el III trofeu Rem Indoor.
Aquest potent calendari d’esdeveniments nàutics organitzat pel GEN Roses ( Grup d’Esports Nàutics) compta amb la col•laboració de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, que disposa d’una plataforma logística amb més de 180 empreses associades, i de l’Ajuntament de Roses.
L’organització d’aquestes competicions compta amb un pressupost de 175.000 euros que es cobrirà íntegrament amb les inscripcions ( 29%), l’explotació d’espais i vendes(3%), els patrocinis privats (29%) i aportacions públiques (39%).
A banda d’aquest ampli programa d’esdeveniments nàutics, El GEN Roses organitza durant l’any, en col•laboració amb altres clubs de la zona, 12 regates de vela lleugera amb entre 30 i 40 participants cada una i 6 regates de creurer amb una trentena de participants cada una.