Les Curses de Muntanya, un altre valor afegit de Roses gràcies als seus atletes, de primer nivell

Senglars Rosincs
Xavi Llamas, Dani Navarro i Hèctor Pérez després de la cursa

Gran paper dels Senglars Rosincs a la darrera prova de la Lliga de Curses de Muntanya de l’Alt Empordà

Senglars Rosincs
Xavi Llamas, Dani Navarro i Hèctor Pérez després de la cursa de Puig Neulós, a Cantallops

A Roses a part de la pesca i el turisme, principals motors de la vida socio-econòmica de la Vila, té molta importància l’esport. Un altre valor afegit a tenir en compte. I no es referim a les competicions nàutiques, de caire internacional, que cada any organitza el GEN Roses, que fa que la població rebi molts visitants aficionats als esports nàtuics, per exemple. O als tornejos de Vòlei Platja, on participen jugadors de França, Bèlgica, Alemanya i fins i tot Rússia, que aprofitant les seves vacances a les nostres contrades, participen per demostrar les seves habilitats en aquest esport que aplega molta gent a la sorra de la platges rosinques.

Volem fer esment a un altre esport, que no se celebra ni al mar ni a les platges, però sí al Parc Natural, és a dir la Trail Roses-Cap de Creus, i en el que els principals protagonistes acostumen a ser de casa nostra. Sí, de casa nostra. I que l’atletisme, concretament a la modalitat de Curses de Muntanya, és una especialitat en la que els atletes rosincs acostumen a deixar petjada en cadascuna de les proves en les que hi participen. És a dir, són esportistes de primer nivell. Per nomenar als més mediàtics estan en Xavi Llamas, que puja al podi en gairebé totes les proves en les que hi participa, i és campió de Catalunya, per segon any consecutiu, de Curses de Muntanya, o en Juan Diego Martín, l’Expresso de Navata, campió de l’Oxfam Intermón Trailwalker que es va celebrar Madrid.

I l’última prova de l’especialitat que es va disputar, a la nostra comarca, la Cursa del Puig Neulós de Cantallops, els corredors dels Senglars Rosincs, divisió del Club Atletisme Roses de curses de muntanya, va tornar a demostrar que Roses ja se la coneix també per ser capdavantera en aquest tipus de curses, i per tenir, com hem esmentat, atletes de primer nivell.

Cursa de Puig Neulós

La prova en sí, organitzada per Cantallops Acció Cultural, va consistir en una mitja marató, la darrera de les quatre que s’han disputat de la primera Lliga RUN Alt Empordà de Curses de Muntanya, que un recorregut de 21,40 Km i un desnivell en positiu de 1291 mertres, que va transcorre per l´Albera fins arribar al seu pic més alt el Puig Neulós de 1254 metres, per resseguir la carena fins al Coll del Faig, baixar per uns corriols fins arribar al castell de Requesens, des d´on els atletes van tornar cap a Cantallops.

Xavi Llamas va pujar al podi a la categoria Màster i Hèctor Moreno i Dani Navarro queden entre els 10 primers en Sènior, i Juan Diego 13è

Xavi Llamas està abonat al podi en totes les curses en les que hi participa. Només en dues curses durant els darrers 14 mesos no ha estat entre els tres millors. I diumenge a Cantallops no va fallar, fent el tercer lloc a només un segon del 2on classificat, “perquè no el vaig disputar posició, tan era arribar tercer com segon, ja que venia a agafar la forma després d’un mes de descans i preparar la Trail de 50 kim que vull fer a Osca al mes d’octubre”, concretament la ‘Guara Somontano’ que se celebrarà a la Serra de Guara de la província aragonesa.

De fet la sortida se la va prendre tranquil·lament deixant que s’escapessin cinc corredors,“als quals vaig agafar a tots, menys un, pujant el Puig Neulós i després els he deixat enrere”. Poc preocupat d’agafar al primer en Xavi anava a un bon ritme quan “a 2 km de meta he tingut una contractura muscular en un bessó i anava mig coix i a 200 metres m’ha agafat el tercer i m’ha avançat”. Xavi va entrar per la línia d’arribada amb un temps de 2 hores 4 minuts i 46 segons.

Per la seva banda, Hèctor Pérez, el jove rosinc de 22 anys que també comença a despuntar en l’especialitat de Curses de Muntanya, i que ja va desè a la tercera prova d’aqueta Lliga, la Cursa del Fau de Maçanet de Cabrenys, va entrar cinquè per meta amb un temps de 2 hores, 15 minuts, 56 segons.
Dani Navarro va entrar per la línia d’arribada en vuitè lloc amb un temps de 2 hores, 26 minuts, 34 segons i Juan Diego, l’Expresso de Navata ho va en tretzena posició amb 2 hores i 30 minuts justos.