Les escoles de l’Alt Empordà recullen més de 300 quilos de paper durant el curs passat

Consell Comarcal de l'Alt Empordà

Un reciclatge de paper que ha estat possible al programa Re-paper creat al 2006 per donar resposta a les escoles de disposar d’un servei de recollida

Consell Comarcal de l'Alt EmpordàDurant el primer trimestre del curs escolar s’ha realitzat el retorn de paper reciclat a les escoles que durant el curs 2012/2013 van estar recollint paper dins el programa Re-paper, una iniciativa de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà que té com a objectiu fomentar la recollida selectiva a les escoles.

El curs passat, en concret, un total de 45 escoles adherides al programa van aconseguir recollir més de 305 quilos de paper.  Això ha comportat que se’ls reparteixin, entre totes, 222 paquets de fulls de paper reciclat de manera totalment gratuïta. Aquest any, a més, se’ls hi han ofert tres propostes gratuïtes d’educació mediambiental: una activitat d’ecoauditoria energètica, una altre d’agricultura ecològica i el recurs “El contenidor dels somnis” sobre residus.

A banda d’aquestes ofertes, l’àrea de Medi Ambient posa a disposició de les escoles visites guiades a l’abocador de Pedret i Marzà, a la deixalleria comarcal, xerrades sobre residus, sobre protecció civil i un altres activitats més que es poden trobar a la Motxil·la Pedagògica del Consell Comarcal.

Amb el nom de Re-paper, aquest programa va néixer l’any 2006 i donava resposta a la necessitat dels centres educatius de tenir a l’abast un servei de recollida selectiva de paper que facilités la tasca diària del centre en aquest sentit. D’altra banda, l’interès creixent d’integrar els centres educatius en xarxes com les ‘Escoles verdes’ va fer que les accions encaminades a la sostenibilitat dins dels col·legis siguin molt freqüents des d’aleshores.

Re-Paper és una resposta a aquestes necessitats en la mesura que:

  • Inicia un servei de recollida de paper i cartró específic per a les escoles.
  • Complementa el servei el butlletí en el qual s’inclouen totes les novetats relacionades amb la campanya i que s’envia periòdicament a les escoles per correu electrònic.
  • Aporta uns dossiers educatius per a ajudar al mestre en la tasca de facilitar la comprensió de la importància del reciclatge.

En concret, les escoles adherides gaudeixen d’un sistema de recollida de paper i cartró a l’escola. Cada escola tindrà un contenidor de paper exclusiu de tipus iglú que col·locarà en una ubicació adient per permetre la seva recollida pels camions de selectiva (preferentment al perímetre del pati o a prop d’un portal que permeti l’entrada del camió, en tot cas, s’indicarà el lloc adient a cada centre).
La recollida es portarà a terme el mateix dia que la recollida municipal, en principi un cop per setmana, però cal avisar quan el contenidor estigui ple. El contingut del contenidor a cada recollida es pesarà i es podrà consultar a la web de recollida selectiva del Consell Comarcal de l’Alt Empordà: www.selectiva-altemporda.org.

Cada escola té un retorn en paper reciclat en funció del paper que reculli al contenidor blau. Aquest incentiu consisteix en tornar trimestralment a les escoles folis de paper reciclat en funció del paper recollit al seu contenidor. Els objectius són incentivar l’ús del paper reciclat i donar una eina al professorat per mostrar als alumnes el resultat de la selecció d’aquest residus escolar.

Els criteris de retorn en els darrers cursos han estat d’un paquet de folis de paper reciclat per cada 100 quilos de paper recollit si el contenidor és d’ús exclusiu de l’escola. Un altre paquet per cada 200 quilos de paper recollit quan el contenidor estigui situat a fora de l’escola o per cada 500 quilos de paper recollit quan el contenidor sigui d’ús municipal.