Les escoles de l’Alt Empordà van recollir gairebé 40 tones de paper durant el curs passat

Programa Re-paper
El conseller comarcal de Medi Ambient i l'Alcalde de Bàscara lliurant els folis de paper reciclat a l'escola Joan Reglà

L’escola Joan Reglà de Bàscara encapçala el rànquing de centres amb més sensibilització pel reciclatge del paper en el contenidor blau

Programa Re-Paper
El conseller comarcal de Medi Ambient i l’Alcalde de Bàscara lliurant els folis de paper reciclat a l’escola Joan Reglà

Durant el primer trimestre del curs escolar s’ha realitzat el retorn de paper reciclat a les escoles que durant el curs 2014/2015 van estar recollint-lo en el marc del programa Re-paper, una iniciativa de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà que té com a objectiu fomentar la recollida selectiva a les escoles. Això ha comportat que se’ls reparteixin, entre totes, uns 228 paquets de folis de paper reciclat de manera totalment gratuïta.

El curs passat, en concret, un total de 52 escoles adherides al programa van aconseguir recollir 39.413 quilos de paper i cartró. L’escola Joan Reglà de Bàscara és la que més quilos de paper ha dipositat en el contenidor blau, concretament 1.267. Dels altres centres participants també destaquen la Pompeu Fabra de Llançà i l’escola d’educació especial Mare de Déu del Mont de Vilafant.

Fa uns dies el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Maria Cervera, acompanyat per l’alcalde de Bàscara i també conseller comarcal, Narcís Saurina, van realitzar l’acte de lliurament de 12 paquets de 500 folis de paper reciclat cadascun als alumnes del Joan Reglà. També se’ls va entregar un diploma als diferents alumnes que intervenen com a agents d’escola verda, en reconeixement a la seva tasca cap al foment del reciclatge de paper entre els seus companys de curs.

Cada una de les escoles que forma part de Re-paper té un contenidor blau on poder llençar els papers i cartrons, preferentment al perímetre del pati o a prop d’un portal que permeti l’entrada del camió. Durant la recollida d’aquest contenidor, que es realitza de forma específica per a cada centre, es pesen els quilograms que es recullen i es poden consultar al web d’educació de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal. En acabar el curs, cada escola té un retorn en paper reciclat en funció del paper que hagi recollit en el contenidor blau. D’aquesta manera es pretén incentivar la recollida selectiva de paper i cartró a les escoles.

El programa Re-Paper

Amb el nom de Re-paper, aquest programa va néixer l’any 2006 i donava resposta a la necessitat dels centres educatius de tenir a l’abast un servei de recollida selectiva de paper que facilités la tasca diària del centre en aquest sentit. D’altra banda, l’interès creixent d’integrar els centres educatius en xarxes com les “Escoles verdes” va fer que les accions encaminades a la sostenibilitat dins dels col·legis siguin molt freqüents des d’aleshores. La recollida es porta a terme el mateix dia que la recollida municipal, en principi un cop per setmana, però cal avisar quan el contenidor estigui ple.

Cada escola té un retorn en paper reciclat en funció del paper que reculli al contenidor blau. Aquest incentiu consisteix en tornar a les escoles folis de paper reciclat en funció del paper recollit al seu contenidor. Els objectius són incentivar l’ús del paper reciclat i donar una eina al professorat per mostrar als alumnes el resultat de la selecció d’aquest residus escolar.

Els criteris de retorn en els darrers cursos han estat d’un paquet de folis de paper reciclat per cada 100 quilos de paper recollit si el contenidor és d’ús exclusiu de l’escola. Un altre paquet per cada 200 quilos de paper recollit quan el contenidor estigui situat a fora de l’escola o per cada 500 quilos de paper recollit quan el contenidor sigui d’ús municipal.