Les havaneres fan ombra a Roses a l’acte d’inauguració dels Jocs Olímpics de París

XIX Cantada d’Havaneres Badia de Roses
Les Anxovetes, a dalt, i Arjau van oferir una XIX Cantada d’Havaneres Badia de Roses memorable

Prop d’un miler de persones es van aplegar a la platja de La Perola per assistir a una excepcional XIX Cantada d’Havaneres Badia de Roses protagonitzada pels grups Les Anxovetes i Arjau

Aquest passat divendres es va celebrar la XIX Cantada d’Havaneres Badia de Roses, tot just quan totes les televisions del món estaven retransmetent en directe la inauguració dels Jocs Olímpics de París, l’esdeveniment més gran i mediàtic que se celebra cada 4 anys.

Però ni el major esdeveniment esportiu internacional multidisciplinari en el qual participen atletes de més de dues-centes nacions va fer ombra la tradicional (gairebé dues dècades de celebració) Cantada d’Havaneres Badia de Roses.

I és que quan venen a Roses Les Anxovetes Tona Gafarot, Montse Ferrermoner i Marta Pérez, acompanyades dels seus seitons, el guitarrista Salva Gallego i el contrabaixista Xevi Pasqual, més els integrants del grup Arjau, Jordi Grau, Josep Maria Batlle i Jordi Rubau, per protagonitzar la Cantada d’Havaneres de Roses no hi ha res que els hi faci ombra, com així va passar aquest passat divendres.

Les Anxovetes, que van actuar en primer lloc, tot i ser veteranes a Roses ja que venen actuant a la Vila des del 2017, com a mínim, van estar “encantades de tornar-hi en aquest entorn  privilegiat, i a més l’escenari l’han ubicat encara més a peu de platja, així que encantadíssimes de la vida de ser a Roses un altre cop”, van afirmar les cantants.

La Tona, la Montse i la Marta, acompanyades d’en Salva i en Xevi van interpretar un total d’11 temes, començant amb Records, per continuar amb Des del llagut, Habaneras de Cádiz, Enyorança, La caña dulce, La barca xica, Ona, Pio Tequiche, La Gavina, Piel Canela i finalitzar la seva actuació amb Plora guitarra.

I després d’una parada de 15 minuts va ser el torn dels dos Jordis, en Grau i Rubau i en Josep Maria Batlle o dit d’una altra manera va ser el moment de l’actuació d’Arjau, grup que es va estrenar a Roses l’any 2022, va tornar per la Festa Major de l’any passat, i ara per, tercera vegada, va repetir plaça per fer gaudir de la seva qualitat en el món de les havaneres al respectable.
Arjau també va interpretar 11 cançons, iniciant el seu concert amb Mar bonança, continuar amb Tamariu, Llop de mar, Onades d’amor, Mare vull ser pescador, Los mocachines, Gina, A cau d’orella, Lola la tavernera, A la tarda i finalitzar la seva actuació i la XIX Cantada d’Havaneres Badia de Roses amb Cano de Palamós.

Havaneres a tocar a mar i recuperació de la degustació del rom cremat

Tot i que la XIX Cantada d’Havaneres Badia de Roses es va celebrar a la platja de La Perola, cal destacar que va tenir lloc a tocar a mar, ja que l’escenari es va ubicar pràcticament a la rampa de navegació del GEN Roses, el que va fer que el públic que hi era assegut a la banda dreta de l’escenari podia tocar l’aigua amb els peus. “Aquesta cantada sempre s’ha fet a la platja, i la nostra intenció es celebrar totes les cantades a la platja, ja que la gent agraeix està a tocar a la mar mentre escolta les havaneres”, va afirmar la regidora de Cultura i Festes, Sílvia Ripoll.

Tots els i les assistents a la XIX Cantada d’Havaneres Badia de Roses van poder degustar un ron cremat, “hem volgut recuperar aquesta tradició que s’havia deixat de fer, així, mentre els assistents escolten les havaneres podien aixecar-se i anar a per un ron cremat, i si preferirien esperar a la mitja part o al final del concert, doncs també, a gust de cadascú”, va assenyalar la regidora.
I és que el rom cremat és la beguda que tradicionalment acompanya les cantades d’havaneres a Catalunya, i que era la que solien beure els mariners al matí per fer-se passar el fred. I és diu així, cremat, perquè el rom s’escalfa i s’encén uns deu minuts perquè perdi una part de l’alcohol.
El que es va servir, divendres, però, o bé no hi ha haver prou foc per cremar-lo com calia o es va fer de manera insuficient, perquè a part de cremar del calent que estava, abrasava l’esòfag a causa de la seva fortor.

Exit mobile version