Les mocions protagonitzen els plens de Roses el que portem de legislatura

Ajuntament de Roses

Moment de la votació en suport de Mas, Ortega i Rigau per la seva imputació pel 9N en el ple d'octubre de l'Ajuntament de Roses

11 mocions s’han presentat al quatre plens de l’Ajuntament de Roses que s’han celebrat fins ara

Ajuntament de Roses
Moment de la votació en suport de Mas, Ortega i Rigau per la seva imputació pel 9N en el ple d’octubre de l’Ajuntament de Roses

Els plens d’aquesta nova legislatura, i en portem quatre, d’ordinaris, tenen tots un punt en comú: la presència de mocions a l’ordre del dia. I totes han tingut el mateix desenllaç. S’han aprovat.

La primera moció d’aquesta legislatura es va donar en el primer ple, celebrat el passat mes de juliol. La va presentar Convergència per exigir al govern d’Espanya la retirada de totes les restes de la cobertura del radar disseminades per la falda de la muntanya del Pení. Es va aprovar amb els vots a favor de CiU, Gent del Poble i ERC.

A la sessió plenària del mes d’agost van haver-hi a l’ordre del dia tres mocions. La primera, presentada per CiU per penjar l’estelada a les rotondes d’entrada del municipi, la segona i la tercera, que va presentar ERC, tractaven per afegir-s’hi en suport del Correllengua i la segona per posicionar-se en contra de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia.

Les dues primeres van ser aprovades amb els vots a favor de CiU, Gent del Poble i ERC, i la tercera també, tot i que aquí van donar suport PSC i Ciutadans.

Arribem al ple del mes setembre amb tres mocions més. Una de CiU en referència que Roses sigui un punt d’acollida dels refugiats víctimes dels conflictes armats i dos d’ERC. Una per compartir cotxe en trajectes interurbans i l’altre per a que es reconegués el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S.

I aquest passat dilluns, més mocions al ple ordinari del mes d’octubre. I no una, ni dos, ni tres, sinó quatre. Una de Convergència, una altra de Gent del Poble i les dues que, per ofici, presenta cada mes ERC, “perquè no ens deixen presentar més”, va afirmar en el seu dia el portaveu republicà, Joan Plana.
La de Convergència per donar suport al president Mas, l’exvicepresidenta Ortega i la consellera Rigau per la seva imputació per l’organització del 9N, que va ser aprovada pels partits independentistes de la corporació municipal més el vot d’Unió Municipal.
La Gent del Poble, que feia referència al nou model de reforma horària gairebé aconsegueix el consens de tots els grups, ja que només es van abstenir el dos regidors del PSC.
La primera que va presentar ERC va ser per rebutjar l’acord comercial per al comerç i la inversió entre la Unió Europea i els Estats Units, la qual va ser aprovada pels pèls, ja que va tenir 7 vots a favor d’ERC, GdP i PSC, les 7 abstencions de CiU, UDC i GdP i els vots en contra del PP i Ciutadans. El fet que Gent del Poble aparegui entre els que van donar suport i els que van abstenir va ser perquè es va donar llibertat de vot i cada regidor va votar el que va considerar millor.
I la quarta moció del ple, i segona dels republicans en aquesta sessió plenària tractava sobre el 75è aniversari de l’assassinat del president Lluís Companys i Jover, Justícia Universal i Memòria històrica, en la que CiU, GdP i ERC van donar el seu vot a favor. El PSC i Unió es van abstenir i el PP i Ciutadans van votar en contra.

Si normalment durant les mocions s’enceta un llarg debat entre gairebé tots els membres de la corporació, quan aquestes fan referència a temes independentistes, com la de les estelades, la de considerar plebiscitàries les eleccions del 27S o la de donar suport a les autoritats polítiques catalanes imputades pel 9N el debat s’eternitza entre els separatistes i unionistes.

Tant que ahir el ple va començar a les 8 del vespre i va acabar a mitjanit. No és massa temps si ho comparem amb el futur ROM, el Reglament Orgànic Municipal, que l’equip de govern té previst modificar. Una modificació que contemplaria el dret de rèplica als regidors de l’oposició i, pot ser, donar el torn de paraula als assistents al ple per a que puguin dir la seva.

Si es així, pot ser els plens ordinaris de Roses no durin només unes hores.