Mes de paraules

Les Pensions

Francesc J. TrinidadL’Estat espanyol utilitza el sistema de pensions de repartiment, és a dir, que les persones que estan treballant actualment són les que paguen les pensions dels jubilats. Aquest sistema es basa en la solidaritat intergeneracional. Els que treballem paguem als pensionistes actuals pensant que en el futur, quan nosaltres siguem pensionistes, ens pagaran amb les nòmines dels que aleshores estiguin treballant.

En aquest sistema és molt important que hi hagi molta gent en actiu i, per tant, cotitzant. Per això, la greu situació d’atur actual fa que alguns mesos hi hagi problemes per pagar les pensions per falta de diners a la caixa de la Seguretat Social.

La situació s’agreuja si tenim en compte que, cada vegada, és més alt el nombre de persones que accedeix a la jubilació, doncs l’esperança de vida augmenta (uns 50 dies cada any) i, també, perquè la generació del baby boom espanyol, quan arribi a la jubilació, es trobarà que els que han de contribuir a la seva pensió no podran assumir el cost de les seves pensions.

La solució al desequilibri existent entre els ingressos i les despeses en els comptes de la Tresoreria de la Seguretat Social, l’han estudiat 12 experts per encàrrec del govern espanyol. Han presentat el seu informe definitiu (que no ha estat aprovat per unanimitat) a la ministra Fàtima Bàñez, qui l’ha de remetre a la comissió parlamentària del Pacto de Toledo.

El comitè d’experts manté l’actual sistema de repartiment, però proposen aplicar un factor de sostenibilitat format per dos components:

a).- Factor d’equitat intergeneracional (FEI): Per calcular les pensions té en compte l’esperança de vida de la població. Aquest factor només afectarà els nous jubilats.

b).- Factor de revalorització anual (FRA): Està vinculat a l’evolució dels ingressos i despeses del sistema, és a dir, a la disponibilitat de recursos de la Seguretat Social. També proposa que les pensions ja no es revaloritzin automàticament d’acord amb l’IPC. El factor de revalorització anual s’aplicarà a tots els jubilats, presents i futurs.

L’informe final dels experts el remetrà el Govern al “Pacte de Toledo”, que és la comissió parlamentària que negocia les reformes de pensions. Es preveu reunions amb els sindicats i la patronal perquè opinin sobre la reforma. L’executiu espanyol s’ha compromès amb Brussel·les a tenir la reforma del sistema de pensions preparada pel mes de setembre.

Fins que no estigui aprovada definitivament la reforma no sabrem com quedarà la situació dels pensionistes, però és evident que la voluntat primordial del govern espanyol va encaminada a reduir la despesa de la Tresoreria General de la Seguretat Social, com requisit necessari de la Comissió Europea per a concedir una pròrroga de dos anys per a complir els objectius de dèficit. Els pensionistes i els aturats queden, un altre cop, en un segon terme.

Francesc J. Trinidad