Les platges de Roses obtenen els certificats europeus del més alt nivell de control de qualitat mediambiental

Les banderes ISO 14001 i EMAS és el distintiu de la Unió Europea que certifica l’excel·lent qualitat de les platges rosinques

Banderes EMAS i ISO 14001
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Medi Ambient, Carles López, amb les banderes EMAS i ISO 14001

Arribar a obtenir les banderes ISO 14001 i EMAS s’assoleix per l’excel·lent qualitat de les platges gràcies a mesures de minimització de residus i als sistemes de control d’incidències, que són revisats i actualitzats anualment. Així, les platges i passejos marítims de Roses gaudeixen d’aquests distintius de la Unió Europea, els quals, a través de rigorosos controls de qualitat i auditories externes garanteixen la qualitat de l’aigua i sorra al dia, amb qualificacions actualitzades permanentment.

Roses, primera població a Catalunya obtenir el certificat de la Unió Europea

“Roses és pionera a tot el litoral de Catalunya en obtenir els certificats europeus d’ecogestió i ecoauditories (EMAS) i la normativa internacional ISO 14001, que es van aconseguir per primera vegada el 2003”, ha afirmat, aquest matí, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Roses, Carles López.
Tots dos distintius són reconeguts internacionalment per a les seves platges, en concret la de Santa Margarida, la del Salatar, la del Rastrell, la Nova, la Punta, la de Canyelles i l’Almadrava, així com també pel passeig marítim de la Vila. En els anys posteriors, es van incorporar també la platja dels Palangrers i les cales naturals Murtra, Rustella, Calís, Montjoi, Calitjàs, Pelosa, Canadell i Jòncols.

A diferència d’altres títols i guardons que premien la qualitat de les platges com la bandera blava, l’EMAS i l’ISO 14001 “són de més alt nivell, ja que no es limiten únicament a garantir el bon estat de l’aigua o de la sorra en el moment actual, sinó que comporten la implantació d’un sistema de gestió continuat encarregat de mantenir, i fins i tot millorar, aquesta qualitat ambiental en el futur, és a dir, es tracta complir una política medi ambiental”, ha assenyalat l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.
Així, a més de l’exhaustiva avaluació ambiental necessària inicialment per aconseguir aquestes distincions, és necessari superar controls anuals per aconseguir cada any ondejar les banderes EMAS i ISO 14001.
A més, cada tres anys, els espais certificats s’han de sotmetre a una auditoria més exhaustiva per aconseguir la renovació, control que Roses ha superat satisfactòriament fins a l’actualitat.

El Sistema de Gestió Ambiental: compromís de millora

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Roses impulsa des de fa anys el Sistema de Gestió Ambiental que regula la totalitat dels serveis i de les activitats que tenen lloc a les seves platges, tant durant la temporada d’estiu com de manera permanent. Aquest sistema es revisa anualment i es marquen uns objectius, com per exemple la recollida selectiva dels residus, o el control i l’estalvi de l’aigua a les dutxes, entre molts d’altres.

Aquesta regulació engloba els serveis de neteja de platges i passeig, la recollida de residus de les aigües de bany, el manteniment de les instal·lacions (dutxes, enllumenat, xarxa de distribució d’aigua potable, xarxa de clavegueram…), la jardineria, el manteniment dels sanitaris públics, el servei de salvament i socorrisme i les concessions de temporada (bars, restaurants, expenedors de begudes, lloguer de patins i caiacs, lloguer de gandules i para-sols, esports nàutics a vela, excursions en vaixell…), de manera que tots ells mantinguin un comportament ambiental correcte.

Objectius 2014

Enguany, entre els objectius marcats hi figura el manteniment del consum d’aigua total a les platges urbanes (en aquest sentit se sensibilitzarà els usuaris de dutxes i rentapeus respecte a la necessitat de realitzar un ús racional de l’aigua), la millora de la qualitat ambiental i paisatgística dels elements urbans de les platges i del passeig Marítim, amb la reposició d’aquell mobiliari urbà que resti malmès, així com la realització d’una campanya de sensibilització per a la separació de residus, com a prova pilot, a la platja Nova, i la instal·lació de diversos punts nous per a la recollida d’envasos.

Resultats a l’abast de la ciutadania

L’Ajuntament de Roses posa a disposició de qualsevol persona interessada a consultar la Declaració Ambiental, document que regula el funcionament i organització de la gestió de les platges, els objectius marcats i l’avaluació del grau d’assoliment dels objectius de l’any anterior, així com els impactes ambientals més notables de les platges i la seva evolució. Aquesta informació es troba disponible a través de la web municipal a la secció de medi ambient.

D’altra banda, la qualitat de les aigües de bany de Roses també és consultar a partir de les analítiques que l’ACA realitza quinzenalment.

La present temporada s’inicia amb uns resultats excel·lents

Platga Nova de Roses
La platga Nova de Roses

L’aposta per la qualitat mediambiental a Roses, s’ha vist recompensada amb uns resultats immillorables en els controls i anàlisis realitzats durant els darrers anys. D’aquesta manera, el litoral rosinc es presenta en perfecte estat aquesta temporada, garantint la qualitat tant dels aspectes microbiològics i físics de l’aigua i de la sorra, com de la resta de factors que poden incidir en el seu estat.

Així, el control de la qualitat de l’aigua portat a terme per l’Agència Catalana de l’Aigua al llarg de les passades temporades han donat un resultat d’excel·lent a totes les platges. Enguany, les analítiques realitzades des del passat 28 de maig, tornen a testificar la mateixa qualitat, amb una catalogació d’excel·lent

Roses vol així garantir a visitants i usuaris unes platges amb els millors serveis, sense oblidar el compromís amb l’entorn natural i amb les generacions futures.