Les pluges desborden els cabals dels rius i inunden carreteres a diferents punts del país i la comarca de l’Alt Empordà

Agència Catalana de l'Aigua
Les riuades també van afectar la C-31 / Foto: arxiu

El risc per acumulació de les pluges continua sent important però es preveu que la finalització de l’episodi tingui lloc a la matinada

Pluges
Una part de la Rambla de Figueres s’ha enfonsat a causa de la pluja

La previsió de l’episodi de pluja es preveu que finalitzi aquesta matinada, tot i que les pluges s’allargaren fins a principis de setmana. Es pot superar el llindar d’onades per sobre els 2’5m a tot el litoral del país amb mar de fons de l’est i nord-est. De cara a demà baixarà la intensitat del fenomen al litoral central i sud tot i que, s’intensifica a la zona de l’Empordà i la Selva amb onades que poden superar els 4m d’alçada. El valor màxim de les onades podrà arribar als de 6m.

Cabals i embassaments

Pel que fa a la situació de rius i rieres, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha anat informant durant l’episodi de l’augment significatiu dels cabals dels rius. Els rius Ter, Muga, Llobregat, Fluvià i Foix Terri, Ter i Llobregat són els que comporten més risc i han assolit el seu nivell d’ALERTA o PERILL. Segons l’ACA el riu Llobregat ha portat un cabal molt superior a l’habitual, registrant un cabal de 400m³/s a l’alçada de Castellbell i el Vilar i a Sant Joan Despí.

Els voluntaris de protecció civil de diferents municipis, sobretot de la Catalunya Central i de Girona, han fet accions preventives en retens de nit per vigilar els nivells de les lleres dels rius, senyalitzar zones de risc o atendre incidències com ara la retirada d’arbres, d’objectes o l’evacuació d’aigua acumulada en via pública.

El Servei Català de Trànsit  SCT informa que ha hagut 8 vies afectades per la pluja, que resten tallades per inundacions, la majoria d’elles a la comarca gironina de l’Alt Empordà:

 • C-252 Far d’Empordà i Figueres (inundades i tallades)
 • C-31 Vilamalla (inundada i prohibida la circulació a turismes)
 • GIP-5129 Vilafant (inundada i tallada)
 • GIV-6219 Siurana (inundada i tallada)
 • GIV-6226 Garrigàs (inundada i tallada)
 • C-260 Figueres (inundada i tallada)

Plans d’emergència activats

Pluges
Carretera en direcció l’Escala inundada

Els municipis següents mantenen el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM) per inundacions

 • Fase d’emergència: Vilafant i Figueres.
 • Fase d’alerta: en zona d’alerta: Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès, Peralada, Tremp, Cardona, Llançà, Vic, Sallent, Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellt.

Incidències

El telèfon 112 d’emergències ha rebut 1586 trucades des de l’inici de l’episodi, el passat divendres, fins a les dues d’avui. De les trucades rebudes pel 112 destaquen per comarques: Alt Empordà 480, Vallès Occidental 138, Barcelonès 98, Bages 73, Vallès oriental 58, Baix Llobregat 52, Gironès 49, Anoia, 47, Solsonès 36 i Maresme 36. Pel que fa a municipis Figueres 267, Vilafant 76, Barcelona 63, Sant Cugat del Vallès 49, Vilamalla 31, Sant Vicenç de Castellet 28, Montcada i Reixac 21, Sabadell 18, Sant Adrià de Besòs 17 i Cabanelles 17.

El 112 ha rebut una trucada a les 14:06 hores, alertant d’una persona caiguda a la riera del Llierca al municipi de Montagut i Oix. Posteriorment s’ha passat la trucada als Bombers de la Generalitat que han activat els efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) subaquàtics i de muntanya. També s’havia activat l’helicòpter però les condicions meteorològiques a la zona han impedit la seva actuació.

De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 20.00 hores d’ahir al vespre i fins les 15.00 hores d’avui, 538 serveis relacionats amb la pluja.

Pluges intenses
Sa Riera de Cadaqués inundada

Per regions d’emergències (RE) els serveis s’han distribuït de la següent manera:

 • RE Girona: 378 serveis (171 Figueres)
 • RE Lleida: 36 serveis
 • RE Tarragona: 40 serveis
 • RE Metropolitana Nord: 34 serveis
 • RE Centre: 22 serveis
 • RE Metropolitana Sud: 13 serveis
 • RE Terres de l’Ebre: 15 serveis

La majoria dels serveis d’aquestes darreres hores han estat per atendre esgotaments d’aigua en baixos i garatges i per esllavissades a la via pública. A Alàs i Cerc s’ha desallotjat una família d’una casa al carrer Sant Esteve en aparèixer una esquera a l’immoble després de la caiguda d’un habitatge en runes al solar del costat. Fins al lloc s’hi han desplaçat dues dotacions dels Bombers a més del tècnic municipal. Els desallotjats passaran la nit a una pensió

Els voluntaris de protecció civil de diferents municipis, sobretot de la Catalunya Central i de Girona, han fet accions preventives en retens de nit per vigilar els nivells de les lleres dels rius, senyalitzar zones de risc o atendre incidències com ara la retirada d’arbres, d’objectes o l’evacuació d’aigua acumulada en via pública.