Programa Reallotgem

Les roses i la cuina, una combinació d’èxit a la IV Fira de la Rosa de Roses

IV Fira de la Rosa de Roses
Tastet de pop amb roses

La gastronomia va ser la protagonista del segon dia de la Fira de la Rosa

IV Fira de la Rosa de Roses
Tastet de pop amb roses

La gastronomia al voltant de la rosa ha estat una de les novetats de la quarta edició de la Fira de la Rosa, i va prendre tot el seu protagonisme. Així durant el matí a la plaça Catalunya es van oferir tastes de pop amb roses acompanyats de vins de l’Empordà.

Una novetat gastronòmica que va esdevenir tot un èxit amb la participació de 6 restaurants de Roses, L’Estrop, El Caimán, L’Olivar, Cal Castanyer, Bitàkora i La Cala, als quals l’Ajuntament els va proveir amb anterioritat amb 30 quilos de pop per poder elaborar cada restaurant, uns 100 tastets cadascú d’aquest animal posant roses també com a ingredient.

Un tastets que també incloïen postres, en aquest cas elaborats pel xef rosinc Marc Joli, gerent de la taberna Cal Music de Figueres i que fa pocs mesos va quedar finalista en el programa de cuina Top Chef 2 d’Antena 3, i la pastisseria Can Cairó.

Els tastets de pop estaven al preu de 2 euros i els del postres a un.

Tots els propietaris dels restaurants que van participar en aquesta jornada gastronòmica emmarcada en la Fira de la Rosa van assenyalar que “aquesta iniciativa és molt important i positiva per promocionar i potenciar la gastronomia de Roses i els nostres productes autòctons”, van assenyalar tots ells, tot i que Pere Sanés, de L’Estrop va matitzar dient “que fent una mica de crítica crec que el preu del tastet de pop es podia haver posat també a un euro, i no pas dos. Marc Joli també va apuntar que “molts ajuntaments de la Costa Brava estan fent fires per atraure el turisme en aquells mesos que són més dolents”.

Van ser 6 tastets de pop amb roses, i tots ells diferents, L’Estrop va preparar “un pop amb gavardina, és a dir, arrebossat amb unes patatges palla, una mica de vinagreta que es barreja amb el gust de la rosa”, va explicar Sanés.

IV Fira de la Rosa de Roses
Visitants de la Fira de la Rosa degustant un tast de pop amb roses

I un “pop de mar muntanya” va elaborar El Caimán, “amb botifarra esparracada, una mica d’amanida i pèsols”, va afirmar Manuel Martínez, gerent d’aquest restaurant ubicat a la mateixa plaça Catalunya.

Joaquín Carrasco, del Bar Restaurant L’Olivar, va explicar que la seva cuina va preparar “un pop a l’allada, que amb l’essència de roses l’hi dóna un gust diferent, i sembla que agrada”.

El restaurant Cal Castanyer va optar per cuinar “un pop amb ceba, una reducció de vi i una picada d’ametlles, una manera diferent de fer el pop”, va afirmar la Núria González.

Enric Tomàs del Bitàkora/El Mirador, va preparar un pop cru, al realitzar “un carpaccio de pop amb espècies, una vinagreta i amb essència de roses”.

I per últim, el restaurant La Cala, va cuinar “un pop amb samfaina, amb la barreja de les verdures i afegint-li una miqueta de bolet”, va dir en Josep Mª Pastor.

I ja entrant als postres la pastisseria Can Cairó, segons va explicar en Santi Buscató, va elaborar “una mousse de rosa amb una base de trufa”. I per la seva banda, en Marc Joli va crear “una rosa dolça de iogurt, amb fruits vermells i xocolata, formant la flor i les fulles”.

Cal destacar que durant el matí van ser molt nombroses les persones que van passar per la plaça Catalunya per realitzar la degustació d’un, alguns o tots els tastets, acompanyats de vi de l’Empordà, amb la qual cosa se’n van anar cap a casa ben dinats.

IV Fira de la Rosa de Roses
Plat Rosa del Mar creat pel restaurant Tramonti de Roses

Això va succeir pel matí, i a la tarda va continuar la jornada gastronòmica amb un showcooking, és a dir l’elaboració de dos plats, creats per un xef de la comarca i un altre de Roses, amb els maridatges de dos vins que va anar càrrec de la sommelir Fina Fuet, de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. Primerament el xef Jordi Margall, del restaurant Swing Gourmet de Torremirona, a Navata, i el seu cap de cuina van preparar un plat típic de Perú, el Cerviche, que van elaborar amb corvall, pop i amb essència de roses, “un plat que és ideal per maridar amb un Gerisena Blanc del 2013”, va explicar al públic la Fina.

A continuació el xef Pep Curiel i el cap de cuina del restaurant Tramonti de Roses, van preparar una Rosa del mar amb parmantier (puré) de patates, tòfona d’estiu i chips de pètals de rosa, “i per aquest plat un dels vins que l’anirien molt bé seria, per exemple, un Magenc del Celler d’en Guilla”, va dir als assistent la sommelier.

En el segon dia de la Fira de la Rosa la gastronomia va ser la protagonista. Un protagonisme al voltant de l’elaboració del pop amb roses que va esdevenir en tot un èxit.

[fsg_gallery id=”192″]