L’Escala commemora el centenari del pintor Palau Ferré amb l’Aplec sardanista

La Generalitat de Catalunya ha decretat aquest 2021 com a Any Palau Ferré per homenatjar el centenari del naixement “del pintor que cremava els seus quadres”

Els propers 5 i 6 de juny se celebrarà el 46è Aplec de la Sardana de l’Escala.
El cartell d’aquesta edició s’ha il·lustrat amb un quadre sardanista del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000). Aquesta és una iniciativa de l’Agrupació Sardanista Escalenca “Avi Xaxu” que s’emmarca en la celebració del centenari del naixement de l’artista, que és una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya d’aquest 2021.

Després de les circumstàncies adverses de l’any passat, enguany l’Aplec de la Sardana recupera les seves dates habituals en una edició musical que comptarà amb la participació, en format concert, de La Principal de Cassà, Ciutat de Terrassa, Ciutat de Girona, Els Rossinyolets i La Principal de l’Escala. També es farà un recordo pel recent traspàs de l’històric sardanista escalenc Carles Pous.

L’Escala amb l’Any Palau Ferré

A més de la presentació del cartell de l’edició d’enguany, els actes previs de l’Aplec de la Sardana s’han iniciat aquest dissabte 22 de maig a la Biblioteca Municipal Víctor Català amb la inauguració de l’exposició “Palau Ferré i Rafel Ramis, artistes de la Sardana”, una mostra doble que es podrà visitar fins el 4 de juliol en la qual les sardanes del cubista Palau Ferré dialoguen amb les que també van inspirar el pintor empordanès Rafel Ramis (L’Escala, 1912-1991).

La inauguració de l’exposició ha comptat amb una taula rodona al voltant dels vincles entre el món sardanista i els artistes a partir de la recent publicació d’un llibre biogràfic que ressegueix l’apassionant vida de Palau Ferré, El pintor que cremava els seus quadres (Editorial Base, 2020).

A l’acte, presentat per la directora de la Biblioteca Víctor Català, Lídia Solés, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Martí Guinart, hi ha intervingut el president de l’Agrupació Sardanista Escalenca Jordi Gallegos, i el comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau.

Jordi Gallegos, que també presideix la Unió d’Aplecs Sardanistes de Catalunya, ha destacat la vitalitat del moviment sardanista actual i ha avançat que al llibre de l’Aplec d’aquest 2021 s’hi inclouen diversos articles que analitzen el vincle de la sardana amb l’art contemporani.

Així mateix, l’historiador Francesc Marco-Palau s’ha mostrat satisfet de poder presentar a l’Escala el vessant sardanista de la commemoració del centenari de Palau Ferré, ja que a l’Escala hi viuen diversos familiars llunyans de l’artista, que han assistit també a l’homenatge que l’Aplec ha celebrat a un dels pintors catalans més singulars del segle XX.

A l’acte també hi ha assistit els germans Soler Fortuny, familiars del cubista Palau Ferré arrelats a l’Escala, que han detallat els seus records al voltant del vessant més personal de l’artista i la visita que Palau Ferré va fer al municipi de la Costa Brava als anys cinquanta.

Juntament amb l’art de Palau Ferré, a la Biblioteca de l’Escala també s’hi poden veure aquestes setmanes algunes peces del pintor escalenc Rafel Ramis, estudiades per la historiadora de l’art Marta Planas.

Les sardanes de Palau Ferré

L’exposició de Palau Ferré que es pot visitar fins el 4 de juliol a la Biblioteca Víctor Català és una mostra divulgativa de petit format, a partir d’expositors enrotllables molt visuals, amb el propòsit de poder itinerar, posteriorment, per altres localitats de les Comarques Gironines on se celebrin esdeveniments sardanistes.

A la mostra s’hi poden veure fotografies dels grans quadres sardanistes a l’oli que l’artista pintaria a la dècada dels seixanta, així com les litografies que es durien a terme a partir de les seves renovades tintes xineses, a la dècada dels vuitanta i la dels noranta.

Així mateix, també es fa especial èmfasi en la sardana de Palau Ferré amb la qual El Correo Catalán, un dels principals diaris del moment, va felicitar els seus lectors pel Dia Mundial de la Sardana del 1969.

El centenari de l’artista

20 exposicions temàtiques, 100 actes territorials i diversos llibres recorden aquest 2021 el centenari del pintor Palau Ferré arreu de Catalunya, en una commemoració comissariada per l’historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de l’artista.

Així, aquests darrers mesos ja s’han pogut visitar diverses exposicions temàtiques dedicades a l’artista al Port de Tarragona, al Museu Tàrrega Urgell, al Museu de Cervera, al Centre de Lectura de Reus i a l’Ajuntament d’Igualada. A més, són diversos els museus que enguany estan recuperant obres de l’artista, com el Museu d’Història de Girona, el Museu de Reus, Vinseum, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu de la Vida Rural o el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés.

En paral·lel, editorial Base ha reeditat el llibre El pintor que cremava els seus quadres i s’està treballant en la catalogació de tota la producció artística de Palau Ferré, actualment dispersa en moltes col·leccions privades. Així mateix, diverses entitats i ONG han il·lustrat de nou els seus actes i campanyes amb obres de Palau Ferré: d’Amnistia Internacional a la Federació Catalana de Voluntariat Social. Tota l’actualitat del centenari, en el qual col·laboren nombroses biblioteques i centres educatius, es pot seguir a través de les xarxes socials de la commemoració: @palauferre.

Maties Palau Ferré

Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX.

Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va estar molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i la dels seixanta. També va exposar als Estats Units. 

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, el 2021 se’n celebra el centenari. Commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

Exit mobile version