Programa Reallotgem

L’escriptora Jenn Díaz inaugura els actes de commemoració a Roses del Dia Internacional de les Dones

Dia Internacional de les Dones a Roses
La regidora d'Acció Social, Esther Bonaterra, i l'escriptora i parlamentària Jenn Díaz durant la presentació del seu assaig al Teatre de Roses

La també parlamentària, ja que Jenn Díaz és una de les 64 dones que ocupen actualment un escó al Parlament de Catalunya, va presentar el seu assaig ‘Dona i poder, com i per què feminitzar la política’ al Teatre Municipal de Roses

L’escriptora i parlamentaria Jenn Díaz va ser l’encarregada d’inaugurar els actes programats per l’Ajuntament de Roses per commemorar el Dia Internacional de les Dones. I ho va fer aquest passat divendres per presentar el seu assaig ‘Dona i poder, com i per què feminitzar la política’. Presentació que va consistir en una xerrada entre ella i la regidora d’Acció Social, Esther Bonaterra, que es va portar a terme al Teatre Municipal sobre dones i poder.
Abans, però, ViladeRoses va tenir l’oportunitat de parlar amb Díaz, la qual, fent referència al títol del seu assaig, va afirmar que “hem de feminitzar la política perquè si els poders públics son representatius de la societat, tenen vocació de servir i representar a la ciutadania, és impossible que es pugui representar bé si hi ha biaixos, un dels que hi ha és el de gènere, però hi ha també de raça, de classe, d’ètnia, d’origen; i per tant, si hem de ser representatius ho hem de fer en la mateixa proporció en la que som al país. Però més enllà d’una qüestió de quantitat, mateix nombre de homes que de dones, és donar-li la volta, despratiarcalitzar el poder i entendre que hi ha una altra manera de fer les coses, de liderar, de comunicar, de gestionar… I modificant aquest comportament intern de la política modificarem també la societat”.

Actualment al Parlament de Catalunya és el més paritari de la història. Dels 135 escons de la cambra, 64 corresponen a diputades electes, Jenn Díaz entre d’elles. “Sí, es dona una paritat tècnica i estem gairebé a tocar l’empat tècnic, però això no vol dir que ni s’estiguin fent polítiques més feministes, ni que sigui el Parlament més feminista de la història, ni que el poder hagi canviat perquè molts dels poders que no es veuen, en el que no hi ha un rendiment de comptes tant gran com el del Parlament de Catalunya, que són triats a les urnes, encara li falta un últim graó en la paritat tècnica i en entendre que es poden fer les coses d’una manera diferent”.   

Tot i que vivim en una societat masclista, això és una evidència, la parlamentaria i escriptora es va mostrar optimista en que Catalunya estigui representada en un futur, no molt llunyà, per una presidenta de la Generalitat en assenyalar que “espero que no estigui tant lluny com sembla. És un greuge que Catalunya no hagi tingut mai una presidenta, i si hi ha alguna societat que pot veure amb una certa incomoditat no haver tingut una presidenta o no tenir uns governs més feministes crec que és l’actual. Fa 10 anys ningú trobava a faltar la primera presidenta, però avui dia la societat ha fet un canvi, està més sensibilitzada i conscienciada i comença a fer una mica de nosa aquesta idea de no haver tingut mai una presidenta”.

Al final de la xerrada entre la regidora i la parlamentària es va obrir un torn de preguntes entre els assistents, que va servir de cloenda d’aquest primer acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones organitzat per l’Ajuntament de Roses.