L’esdeveniment nàutic de referència mundial, el Tour de França a Vela, deixarà a Roses més de mig milió d’euros

Tour de França a Vela

Participants del Tour de França a Vela al Port de Roses a l'edició de l'any passat / Foto:arxiu

Roses es converteix per tercer any consecutiu en el gran aparador mundial de la vela amb la celebració de la 5ª etapa del Tour de França a Vela

Tour de França a Vela
Moment de la presentació de la 5ª etapa del Tour de França a Vela, al Port Esportiu de Roses

Ja són tres els anys que Roses es converteix en el punt neuràlgic, a nivell mundial, de l’esport de la vela gràcies a l’arribada del Tour de França. Tres anys, més el del 2007 que l’Ajuntament de Roses ha lluitat per aconseguir que la Vila sigui seu de l’esdeveniment nàutic de referència, “és una aposta local que repercuteix a la comarca i la resta del país, però no és només una lluita de l’Ajuntament, sinó també del Port de Roses”, ha afirmat l’ alcaldessa de Roses, Montse Mindan, durant la presentació de la cinquena etapa del Tour de Vela, que ha comptat amb la presència, també , del president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Xavier Sanllehí, el conseller comarcal d’Esports, Pere Giró, el director del Tour, Jean Baptiste Durier, així com d’alguns del participants a la competició nàutica. Mindan ha volgut agrair “a la Junta executiva i al Consell d’Administració del Port Esportiu de Roses (l’únic 100 x 100 municipal a tot l’estat espanyol) per la seva tasca que fa possible l’acollir una etapa d’un esdeveniment tant important com el Tour”.
Es calcula que amb la caravana del Tour de França a Vela es desplacen al voltant “d’entre 1.500 i 2.000 persones i, segons dades estadístiques cada persona té una despesa de 150 euros al dia”, ha assenyalat Gotanegra, Per tant, en xifres totals, podria suposar un impacte econòmic de més de mig milió d’euros.
El president de l’Estació Nàutica, a més, ha assegurat que “el Tour és la plataforma amb majúscula de promoció de Roses”, per afegir que “el turisme francès representa el 60 per cent del nostre mercat i tenir el Tour és molt important per a nosaltres, per tal d’atraure més visitants del país veí per tal d’afavorir la desestacionalització del turisme”.
Per la seva banda, Sanllehí, ha subratllat que la seva presència com a màxim representant del Consell Comarcal a la presentació del Tour ha estat motivada per “donar suport a Roses, ja que un “esdeveniments com aquest són clau per a la promoció de tota la comarca de l’Alt Empordà, ja que són activitats estratègiques que afavoreixen, com en deia el president de l’Estació Nàutica, la desestacionalització del turisme gràcies al ressò mediàtic que té el Tour a nivell internacional”.

Pel que respecta a la competició, el director del Tour, després d’agrair l’acolliment per part de la Vila de Roses ha elogiat les condicions espectaculars de la Badia rosinca que “permeten apropar el Tour a la gent per les seves característiques geogràfiques, que fan possible la navegació a prop de terra, la qual cosa els aficionats poden seguir el decurs de l’etapa, pràcticament, des de la costa”.

El Port Esportiu de Roses és l’únic a l’estat espanyol on el Tour fa escala, sent la cinquena etapa de la competició i la primera a la mediterrània, que en la seva 37ª edició  marca l’equador de la regata. La competició va començar a la població atlàntica de Dunkerque el 4 de juliol i acabarà el 27 de juliol a Nice.

Activitats complementàries

Tour de França a Vela
Foto de famíla d’autoritats i organitzadors del Tour de França a Vela

Els organitzadors del Tour (A.S.O), amb el suport logístic de l’Ajuntament de Roses, han previst un programa d’actuacions complementàries que inclou activitats esportives, de lleure, pedagògiques i concerts perquè tota la població pugui viure l’emoció d’un dels espectacles més importants del món de la vela. Aquestes actuacions es duran a terme a les carpes del Village que acompanya el Tour.

Per tant, per dinamitzar les hores prèvies a la sortida de les embarcacions, l’Ajuntament de Roses incrementa aquest any les activitats complementàries tant a terra com a les platges, perquè tota la població pugui gaudir d’un dels espectacles més importants del món de la vela.

Pel que fa a les activitats de lleure, a les carpes del Village que acompanya el Tour és on tindran lloc durant els dos dies que la prestigiosa regata fa parada a Roses, a partir de les 11 hores, les diferents animacions i concerts gratuïts, oberts a tothom, que s’han previst al llarg de les dues jornades perquè la població i els visitants visquin amb intensitat l’esdeveniment nàutic d’alt nivell. En aquest espai hi haurà una àrea esportiva on es podrà practicar el rem, la bicicleta i el tir a porta. Al Village també s’hi ha instal·lat una gran piscina de patins de braços perquè els més petits puguin posar a prova els seus bíceps; un accrovoile on es podrà pujar a un pal de 12 metres i transformar-se en pirata o mariner per un dia; i un gran vaixell inflable que simula el Titànic.

Dins les activitats pedagògiques que s’han organitzat al Village hi ha una carpa que Salvament marítim ha instal·lat per donar a conèixer la seva activitat i sensibilitzar de la prevenció de la seguretat marítima. També hi haurà una exposició de fotografies dels 37 anys d’història del Tour i una carpa on la FFVoile mostrarà el món de la vela i un altre carpa amb exposicions. A més, avui i demà a la platja del Rastrell , entre les 14:00 i les 18:00, s’han organitzat activitats de windsurf, Stand Up Paddle i petites balandres. Al vespre, al Village hi haurà actuacions musicals amb la participació de grups locals. Així,entre altres, avui a les 19:30 actuarà el DJ Víctor Abad i demà divendres a les 20:00 concert de Gospel Empordà. La caravana promocional del Tour recorrerà avui i demà entre les 11 i les 6 de la tarda els carrers de Roses per oferir als ciutadans nombrosos regals i llaminadures.

Grans noms de la vela

Tour de França a Vela
Els participants del Tour de França a Vela enllestint les seves embarcacions per a la disputa de la 5ª etapa a Roses

Enguany el Tour de França a Vela compta amb la participació de 9 embarcacions ( 8 tripulants per embarcació) procedents de França, Bélgica, Suïsa i Oman, que competeixen amb monotips de la classe M34, que concentra les tripulacions professionals.

Un cop van acabar, dimecres, les regates celebrades a l’Oceà Atlàntic, els vaixells s’han desplaçat per carretera des de Roscoff a Roses transportats en camions per començar les etapes al mar Mediterrani. Avui es donarà la benvinguda als participants i demà divendres les tripulacions realitzaran proves tècniques. Dissabte es durà a terme la regata llarga de 60 milles nàutiques que unirà Roses amb Gruissan.

Demà divendres, a les 9:30h del matí es farà la primera regata tècnica ( que no serà puntuable). Les embarcacions sortiran des dels pantalans i està previst que tornin a port a les 13:00h. Entre les 13:00h i les 18:00h es durà a terme la segona regata tècnica per la badia que es podrà seguir des de terra des d’una pantalla gegant instal.lada al Village d’animacions del Port Esportiu . A les 18:30h està previst el lliurament dels premis als classificats. Dissabte, a les 6:00h les embarcacions sortiran per desenvolupar la regata llarga de 60 milles ( unes 10 hores de navegació) que unirà Roses amb Gruissan.

Enguany, una vegada més, la participació dels grans noms de la vela, com Sidney Gavignet ( Oman Sail), Daniel Souben ( Courrier Dunkerque) i Franck Cammas ( Groupama 34, guanyador del Tour de França a Vela al 2013), oferiran al públic un espectacle extraordinari a la Badia de Roses, considerada de les més belles del món. Els organitzadors del Tour de França a Vela, A.S.O. (Amaury Sport Organisation) han previst que les regates es retransmetin per pantalla gegant al Village Animations, situat al port esportiu. A.S.O és la mateixa empresa que organitza el Tour de França ( la volta ciclista a França) i el rally Dakar.

La classificació general del Tour en aquests moments és la següent:

1. Courrier Dunkerque 3, Daniel Souben          574 pts

2. Groupama 34, Franck Cammas 555 pts

3. Team OmanSail, skipper, Sidney Gavignet     538 pts

4. Bretagne – Crédit Mutuel Elite, skipper Nicolas Troussel          533pts

5. Ville de Genève – Carrefour Addictions, Nicolas Groux 505 pts

6. Normandy – Acerel, Baptiste Choquenet        487 pts

7 Toulon Provence Méditerranée, Florian Simonnot       474 pts

8 Nantes Saint-Nazaire, Jean-Baptiste Gellée 448 pts

9 Be Brussels Bienne Voile, Delphine Wolters et Yann Burkhalter           419 pts

Referent amb competicions nàutiques d’alt nivell

El Tour de França a Vela és una de les cites destacades en el potent calendari de competicions d’alt nivell que s’organitzen a Roses per part del GEN ( el Grup d’Esports Nàutics ) . Aquest any s’han previst un total de 19 competicions d’àmbit nacional i internacional amb les quals Roses es posiciona com a referent dels esports nàutics. El Tour mou 240 persones entre participants i organització.

Podreu seguir el desenvolupament de la cinquena etapa del tour de França a Vela a Roses a través de les xarxes socials https://www.facebook.com/TourVoile , @tourvoile i amb les etiquetes #TourVoile #aRoses.