L’Espai Gironès reclama canvis en el pla de desescalada del Govern per salvar les campanyes del ‘Black Friday’ i Nadal

Espai Gironès
Exterior de l'Espai Gironès

Els responsables de l’Espai Gironès manifesten el seu desconcert per les mesures que inclou el document presentat avui i reiteren que el centre comercial és un espai segur avalat per la certificació emesa per Bureau Veritas

“El pla de desescalada del Govern, que avui s’ha anunciat,  representa un cop molt dur per als establiments ubicats a l’Espai Gironès ja que suposa perdre les campanyes del Black Friday i bona part de la de Nadal, i més de  800 treballadors es veuen afectats”. És la contundent alerta que fan els  responsables del Centre Comercial que s’han mostrat molt preocupats i desconcertats per les mesures previstes des de la Generalitat per als propers dies per fer front al coronavirus que qualifiquen de “completament arbitràries ja que perjudiquen exclusivament als centres comercials mentre que fan que les grans superfícies puguin operar amb una limitació d’aforament del 30%” . “Així, -asseguren des de l’Espai Gironès- paradoxalment poden obrir tots els parcs comercials de catalunya però els centres comercials no, per la qual cosa tampoc s’entén l’argument que ens van donar ahir  des del Departament de Salut que no volien fomentar una excessiva mobilitat”.

Des del Centre Comercial es reclama poder reobrir totalment el proper dilluns 23 de novembre, com ho faran altres sectors, “ja que estem preparats per fer-ho de forma segura després d’haver invertit en plans de seguretat sanitària avalats per una empresa de certificació tan prestigiosa com Bureau Veritas” , segons han explicat els seus responsables.

Segons el pla anunciat, la majoria d’establiments que estan ubicats a l’Espai Gironès  estan obligats a seguir tancats, com a mínim, quinze dies més, i aquesta mesura afecta  de forma directa  800 persones  que  treballen  en els establiments del centre comercial ( entre establiments, oficines, i departaments de neteja, seguretat i manteniment)   i un número important de llocs de feina indirectes, petits empresaris  ( més del 35% dels comerços) , comerç local i  altres cadenes.

Els responsables del centre recorden que des de l’inici de la pandèmia han estat tancats  gairebé quatre mesos, que la situació dels autònoms i treballadors és molt complicada i, segons afirmen,  ara les mesures anunciades faran que  molts negocis no puguin aguantar i hagin de tancar.

L’Espai Gironès demana a la Generalitat un canvi en el pla de desescalada  que permeti salvar la campanya del Black Friday, que se celebra divendres de la setmana que ve,  i la de Nadal  que per molts comerços suposa un percentatge important de la facturació anual i a més de l’època de l’any on es genera més ocupació. A més, consideren que la situació actual suposa un greuge comparatiu amb altres sectors, que si poden desenvolupar la seva activitat amb les mesures sanitàries necessàries, i incentivant la compra online en empreses que no produeixen riquesa al nostre territori.  

Els responsables del centre demanen diàleg al departament de Salut per poder consensuar amb el sector les mesures de les properes setmanes que són importantíssimes en el calendari del centre comercial i per trobar la fórmula que  faci compatible el control de la pandèmia amb el desenvolupament de l’activitat econòmica, posant a disposició dels ciutadans més punts de venda perquè no es col·lapsin els espais que si romandran oberts al centre de la ciutat, i que previsiblement es col·lapsaran a l’època de Nadal, moment de l’any on es fan més compres.  Des del Centre Comercial es demana “un pla que es basi en criteris objectius i no en sensacions subjectives”.i remarquen que “si les imatges han de ser la guia per la presa de decisions, tots tenim molt presents les cues i problemes que s’estan produint en el comerç que obre de forma limitada per satisfer la demanda existent”. També es demana que si es detecta alguna irregularitat es procedeixi en aquell centre de la manera que correspongui.

Espai segur

“Les mesures anunciades no  s’entenen de cap de les maneres, asseguren els responsables de l’Espai Gironès, ja que el centre comercial s’ha demostrat que és un espai segur on en tot moment es compleixen escrupolosament amb els controls adoptats per tal de garantir la màxima seguretat dels clients i dels treballadors” i afegeixen que “convidem als responsables del departament de Salut a que vinguin a comprovar-ho”.

Des del centre es remarca l’efectivitat d’aquestes mesures que s’han seguit des del minut zero: control del flux de trànsit  i de l’aforament, reforç de la neteja i de la desinfecció, regulació de l’ús d’ascensors, dispensadors de gel hidroalcohòlic, controls de l’estat de l’aire i temperatura, i  punts d’entrega de mascaretes i guants, així com personal contractat per informar als nostres visitants de totes les mesures i comprovar que es compleixen, i estem a la seva disposició per tot el que necessitin.  Unes mesures que en tot moment han estat respectades pels visitants. A més,  per tal d’augmentar la confiança d’ empleats, clients, proveïdors, i altres parts interessades en els centres comercials  en la seguretat del centre comercial, l’Espai Gironès ha estat certificat com a garantia de màxima seguretat en el context de la pandèmia de la Covid-19. Multi Iberia pot certificar la seguretat dels centres comercials que gestiona a Espanya i Portugal, gràcies a la seva col·laboració amb Bureau Veritas. Multi Iberia es basa en els serveis de Bureau Veritas, que ha dut a terme un procés d’auditoria de conformitat amb la certificació de Global Safe Site.