L’espectacle infantil ‘Traspatrás’ clou el programa de Mobilitat Segura dirigit als alumnes de P5 de Roses

Programa de Mobilitat Segura

Alumnes de P5 participants a la campanya Mobilitat Segura amb la Policia Local

Un miler d’escolars de Roses participen a la campanya d’Educació Vial de la Policia Local

Programa de Mobilitat Segura
Alumnes de P5 participants a la campanya Mobilitat Segura amb la Policia Local i autoritats

Al passat mes de febrer, la Policia Local de Roses va començar a oferir a totes les escoles del municipi el programa Mobilitat Segura, amb el qual es fomenta entre els alumnes el coneixement i debat entorn a temàtiques d’educació viària i cívica. Primer van ser els escolars de P5 i tot seguit els de 1r, 3r, 6è i 2n d’ESO.

I com a cloenda per d’aquest programa formatiu dirigit als més petits, aquest matí s’ha portat a terme la representació de l’espectacle infantil ‘Traspatrás’, en la que un total de 300 alumnes de la població s’han traslladat fins al Teatre Municipal per comprovar, d’una forma lúdica i divertida, la importància de respectar les normes de seguretat i un bon comportament cívic.

El nou programa Mobilitat Segura és hereu de les classes d’educació viaria que la Policia Local de Roses desenvolupa al municipi des de fa anys. Enguany, però, l’activitat ha introduït canvis substancials en les seves formacions, fent-les més dinàmiques i properes als escolars i amb noves temàtiques d’interès. Uns canvis molt ben valorats pel regidor de Seguretat Ciutadana de Roses, Àngel Tarreo, “ja que hem aconseguit, amb el nou material didàctic cedit pel Servei Català de Trànsit, despertar l’interès dels més petits sobre la necessitat de respectar les normes de seguretat vial”. Segons Tarrero, fa anys que “volíem introduir canvis en aquest programa per incitar l’interès, sobretot, dels més petits”.

Altre de les novetats ha estat el portar els vehicles policials als diferents centres educatius, en lloc de posar-los a la plaça del teatre, amb la qual cosa hem proximitat amb els escolars, perquè no és el mateix explicar-lis el funcionament de les diferents parts del vehicle a 100 alumnes que a 500”, ha destacat el regidor per remarcar que, “sobretot, el que hem volgut transmetre és que els joves no vegin al policia com una figura autoritària, sinó com un amic que els pot ajudar en qualsevol problema que tinguin al carrer”.  

El material didàctic emprat durant les sessions també ha estat actualitzat, gràcies a l’aportació del Servei Català de Trànsit, així com la incorporació de l’activitat anomenada “La Catifa Ciutadana”, una catifa de 9 m2 que permet als més petits experimentar i descobrir per ells mateixos les normes de vialitat a partir de 10 històries que transcorren en una ciutat en miniatura.

Les diferents sessions són desenvolupades per sis membres de la Policia Local de Roses formats específicament per a la realització d’aquesta tasca amb diferent material del Servei Català de Trànsit, els quals al llarg d’aquest any finalitzaran també el curs de Mobilitat Segura impartit per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Aquesta especialització permet també una millor adaptació de les unitats didàctiques d’acord amb les característiques i necessitats de cada grup, incorporant des d’aquest any activitats, debats i experiències que van més enllà de la xerrada unilateral, les quals han potenciat un major interès, comprensió i reflexió per part de l’alumnat.

Els alumnes de 1r, 3r, 6è i 2n d’ESO participaran fins a finals de juny en aquesta experiència, amb formacions novadores i adaptades a les característiques i necessitats de cada segment d’edat.