Mes de paraules

L’Estiu Jove de Roses fa una crítica social sobre la noves tecnologies amb una performance

Els joves rosincs que participen a l’espai de lleure de l’Estiu Jove va portar a terme una acció artística per tal de conscienciar al públic sobre el perill del mal d’internet, de la tv o del telèfon mòbil

Perfornance de l'Estiu Jove de RosesL’Estiu Jove és un espai de lleure, amb la seva seu al CAR Jove, que fa èmfasi en la participació juvenil. El passat més de juliol, per exemple, van portar a terme una Gimcana on convidaven tothom a participar.
Ara, aquest joves rosincs, sota la coordinació de 4 monitors i la direcció del Dinamitzador Juvenil de l’Ajuntament de Roses, Jordi Abadal, han anat més enllà realitzant una performance, una acció artística, portada a terme en el que la sorpresa i l’estètica van jugar un paper principal.
El missatge d’aquesta performance va ser molt clar, “el vici, la dependència que tenim, tant joves com adults, d’estar connectats a un aparell, ja sigui un telèfon mòbil, la TV o l’ordinador”. Va ser una mostra escènica en la que van participar 35 joves de l’Estiu Jove d’entre 12 i 16 anys i els 5 monitors, i amb la qual, “hem fet reflexionar als joves sobre que aquesta dependència es pot convertir en una malaltia, però que no poden patir només els joves, sinó també els adults, i els hem fet prendre consciència de la necessitat de fer un bon ús de la noves tecnologies” va subratllar Abadal.

Aquesta performance va escenificar una família que, tot i estar separats per uns metres de distància, en realitat estaven molt lluny uns dels altres. Un mirava la TV, l’altre estava xatejant amb el mòbil, una tercera amb l’ordinador i el quart jugant amb un vídeojoc. La comunicació entre ells no existia. Una dependència de les noves tecnologies que es va convertir en malaltia, representada per joves representant a uns metges i infermeres, els quals tractaven a cada membre de la família de la seva addicció.

Finalment, en aquesta acció artística van sortir personatges per rescatar a aquesta família de la seva dependència agafant-li els seus aparells i llençant al contenidor la TV, un contenidor en el que es podia llegir ‘Tele Basura’.
Un gran ocell va ser el darrer quadre d’aquesta performance representant l’Ave Fènix, com dient que la família podia ressorgir de les seves cendres.

La plaça de l’Esglèsia, indret no es va portar a terme la performance, es va convertir en un espai teatral de grans dimensions. Sobre una de les façanes es projectava la interfaz de Google, sobre altre la pantalla d’un vídeojoc. Gàbies de grans dimensions representaven el tancament en el seu món virtual d’alguns membres de la família.
Cal destacar que tots els elements escenogràfics i artístics emprats a la performance eren gairebé en la seva totalitat fet manualment o bé reciclats pels propis joves de l’Estiu Jove.

Èxit de públic

erfornance de l'Estiu Jove de RosesNo hi ha res millor que fer una feina i ser reconeguda per quant més gent millor. En aquest sentit, els joves participants van ser premiats amb escreix, ja que la plaça de l’Església es va quedar petita per acollir al nombrós públic que va assistir per veure aquesta performance. Començant pels pares, mares i familiars dels joves, continuant per la multitud de curiosos que hi havia alhora de fer l’acció artística, les 10 de la nit, i acabant per representants del propi Ajuntament de Roses, com l’alcaldessa Montse Mindan, la regidora de Joventut, Anna Jorquera, la d’Ensenyament, Sílvia Useros o el de Festes, Juan M. Fernández, tots van felicitar als responsables, els joves, d’un dels espectacles de carrer més sorprenents que s’ha pogut a viure a la Vila de Roses.

[fsg_gallery id=”74″]