Mes de paraules

L’evolució humana, urbanística i social de Roses es podrà veure per la Festa Major amb un exposició de fotografies antigues

‘De l’Àlbum a la Xarxa’
Rosincs i rosinques en una fotografia presa a mitjans del segle passat

Ca l’Anita retrocedirà en el temps acollint una mostra de fotografies antigues de Roses, principalment de les dècades 50-70 del segle passat

‘De l’Àlbum a la Xarxa’
Rosincs i rosinques en una fotografia presa a mitjans del segle passat

La xarxes socials de Facebook es poden utilitzar per a moltes coses. Bones, mediocres i dolentes. Que hem d’explicar que no se sàpiga. I el rosinc Toni Martínez va decidir emprar-les amb una bona finalitat, tenint l’ocurrència, i molt bona, per cert, de crear un grup al Facebook anomenat ‘Fotos Antigues de Roses’. Això va ser l’any 2014 i, ara, 3 anys després aquest grup té 2.009 membres que han penjant infinitats de fotografies durant aquests tres anys.

Una recopilació nostàlgica de Roses que ara ha esdevingut en una exposició que s’inaugurarà a Ca l’Anita el 12 d’agost, en plena Festa Major. Un mostra de la transformació de Roses com a poble que, ofereix sobretot, “la part més humana del nostre passat, en sortir en les fotografies moltíssims vilatans, amb els quals es reflecteix molt clarament l’evolució de Roses des dels anys 50-70 del segle passat”, ha assenyalat el regidor de Cultura, Francesc Giner.

Una exposició que porta per nom “De l’Àlbum a la Xarxa”, i que com ha esmentat el regidor, fa un repàs pel patrimoni personal i familiar de molts rosincs, per les imatges que evoquen records i moments especials, petits tresors guardats en àlbums, que en els darrers anys amb la irrupció de les noves tecnologies s’han anat transportant a la xarxa, mostrant a més de les vivències personals, la transformació social, urbanística i econòmica de la població.

La mostra, cooordinada per Toni Martínez i comissariada per Xènia Berta i Mavi Caberol, fa referència especialment a mitjans del segle XX, entre els anys 50 i 70, i s’hi evoca i recorda les persones que hi apareixen però, sobretot, es recorda Roses. Com era i com ha esdevingut el poble és el que més interès genera i és el que es vol plasmar en aquesta mostra. Un Roses de canvi, però també un Roses de persones. Rosincs nascuts o sobrevinguts que, conjuntament, han contribuït a fer la Roses del present, la que tots ara coneixem.

Quatre plafons de grans dimensions a la via pública per anunciar l’exposició

Amb la intenció que ningú es perdi l’oportunitat de veure aquesta exposició, el Departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Roses ja ha instal·lat un plafó a la plaça Llevant amb una fotografia de l’any 1956, tot just el dia en que es va posar la primera pedra de la construcció de les cases barates i que cap rosinc es va voler perdre. En l’actualitat, en aquesta imatge veuríem el Teatre Municipal de Roses. I dilluns s’instal·larà un segon plafó a la plaça de l’Església, i posteriorment dos més, un que anirà entre la plaça Sant Pere i el Mas de les Figueres, i el quart que s’ubicarà al carrer Pi i Sunyer.

La transformació de Roses a través d’imatges

L’evolució de poble de pescadors i d’agricultors a centre turístic de primer ordre, es podrà resseguir en aquesta mostra. L’arribada massiva del turisme, a partir de l’any 1960, va suposar el remei per a l’estancament, tant poblacional com econòmic, que vivia Roses des de principi del segle XX. Però també va comportar que l’encant que havia atret aquells primers turistes s’esvaís en favor del progrés i l’auge econòmic.

Els 60 i 70 són anys de canvis: s’asfalten els carrers, s’arranja la riba, es construeixen hotels, es reformen i construeixen cases i blocs d’apartaments, apareixen urbanitzacions on abans hi havien camps de conreu, s’obren nous comerços i establiments…

La creació i arranjament d’aquestes noves infraestructures, a més de l’adaptació dels serveis a la demanda turística, van generar molta feina i aquesta va portar mà d’obra forana, sobretot d’Andalusia i Extremadura, que molts cops es van establir a viure al municipi. I, així, de mica en mica, la població va anar augmentant: de les 2.560 ànimes que es comptabilitzaven l’any 1955, cinc anys més tard ja n’eren 3.575 i el 1970 gairebé n’eren el doble, 6.186.

Els nous temps van provocar canvis a la població local i alguns es poden apreciar a les fotografies familiars: la indumentària va esdevenir més europea, van aparèixer noves formes de treball, la gent que es passejava pel carrer sovint era estrangera… I, per complaure el turista, va aparèixer tota una imatgeria lligada al folklore espanyol, que és la que els visitants esperaven trobar: botigues de souvenirs que venien nines amb vestits de sevillanes, castanyoles o bé art de Toledo. Els restaurants van incorporar la sangria i la paella com a propis. I també van proliferar llibreries, perruqueries, estancs i botigues de fotografia.

Un joc per trobar els protagonistes

L’exposició oferirà al visitant la possibilitat de participar en un joc, que tracta de cercar en un panell els protagonistes que apareixen a les fotos antigues dels àlbums familiars per, alhora, recordar-los, ja que “tots ells han estat part d’aquest canvi i han aportar el seu gra de sorra perquè Roses sigui tal com és ara”, ha assenyalat Giner.

L’exposició ‘De l’Àlbum a la Xarxa’, que s’inaugurarà a les 12 del migdia del 12 d’agost, romandrà fins al 28 d’octubre de 2017

Horari de sala:

Agost: 

  • Dilluns a divendres de 18 a 21 hores
  • Dissabtes , diumenges i festius: de 12 a 14 hores i de 18 a 21 hores

Setembre-octubre:  

  • Dilluns a divendres de 10 a 14 hores
  • Dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 hores i de 17 a 20 hores.