L’experiència vital de 15 dones de Roses sobre la igualtat de gènere plasmada en un documental

Igualtat de gènere

Joan Teixidor, de la productora de Sabem.com, en el moment de gravar una de les entrevistes

Un documental, que sota el títol “La nostra veu. Experiències compartides”, es presentarà el proper 7 de març al Teatre Municipal, dins els actes de celebració del Dia Internacional de les Dones

Amb el títol “La nostra veu. Experiències compartides”, l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Roses ha elaborat un documental per convidar a la reflexió entorn als drets i al paper de les dones en la societat, a través d’un recorregut per les experiències vitals de 15 dones que evidencien els canvis experimentats al llarg de les darreres dècades i el camí que encara queda per recórrer en matèria d’igualtat.

“En aquest documental 15 dones parlen de la desigualtat de gènere en tots els sentit, des d’allò que hem viscut a casa quan la nostra àvia li preguntava que volia de postra i s’aixecava ella a buscar una taronja, o quan una dona demanava una tarjeta de crèdit i el banc feia firmar al meu marit o al meu pare”, ha explicat la regidora d’Acció Social.

15 dones davant la càmera, 15 dones entrevistades que narren records i experiències vitals del passat i del present, “perquè és necessari encara explicar una mica en quina situació està la dona en aquest moment respecte a igualtat de gènere i d’altres àmbits de la vida”, ha afirmat Joan Teixidor, un dels socis de la productora Sabem.com, encarregada de l’edició del documental.
Un audiovisual con 15 noies i dones de Roses, properes, reals i diverses, ofereixen un ampli ventall d’històries personals i formes de viure la vida, algunes triades, d’altres imposades.

La gravació del documental es va fer entre els mesos de novembre i desembre del 2019 del passat mes de desembre, moment en què les protagonistes d’aquest projecte, amb edats compreses entre els 15 i els 82 anys, de diverses  procedències, professions i cultures, es van posar davant la càmera de la productora Sabem Com, especialitzada en la recuperació de la memòria oral de municipis i famílies. Reflexions, anècdotes i records (alguns bons, altres que preferirien no haver viscut mai), recorren els diferents àmbits de la vida de les dones: estudis, joc i esport, festeig, món laboral, nit de noces, maternitat, maltractaments, separació i divorci, feines domèstiques, tabús…

El resultat és un document on passat i present coexisteixen, fent pensar en el futur. Un document que permetrà també que la memòria oral d’aquestes 15 noies i dones protagonistes, retrat de la vida de tantes altres, traspassi els àmbits familiars per adquirir una dimensió pública, donant-lo a conèixer als veïns i veïnes de Roses.

Per aconseguir-ho, l’Ajuntament ha programat la projecció de “La nostra veu. Experiències compartides”, el proper dissabte 7 de març, a les 18 h, al Teatre Municipal de Roses, en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones.
L’acte comptarà també amb la xerrada “Les dones des de la perspectiva del gènere”, a càrrec de la sociòloga i professora de la Universitat de Girona, Cristina Sánchez Miret, dedicada a la investigació de les desigualtats socials per motiu de gènere, edat i classe social. La directora general d’Igualtat, Mireia Mata; l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan; la coordinadora territorial a Girona de l’Institut Català de la Dona, Fina Surina; i la regidora d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania de Roses, Esther Bonaterra, participaran també en aquest acte, que està obert a tothom.