Suquet de peix de Rose

L’exposició “Quan parles fas màgia” arriba a la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives de Roses

Exposició "Quan parles fas màgia"
Detall de l'exposició "Quan parles fas màgia" que es podrà visitar a la Biblioteca de Roses

“Quan parles fas màgia”, que forma part d’una campanya del VxL que vol animar les persones a afegir-se a aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal es podrà veure a l’Espai Z de Roses, del 14 al 31 de gener

Amb la voluntat d’estendre el programa del Voluntariat per la llengua (VxL) a bona part de la població i animar les persones a afegir-se al programa, arriba a Roses l’exposició “Quan parles fas màgia”. La mostra, creada per la Secretaria de Política Lingüística i gestionada pel Consorci per a la Normalització Lingüística, es podrà veure a l’Espai Z de la Biblioteca Municipal Jaume Vicens Vives de Roses, del 14 al 31 de gener.  

L’exposició “Quan parles fas màgia” forma part d’una campanya del VxL que vol animar les persones a afegir-se a aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal, que no ha parat de créixer des de la seva creació, el 2003. I ho vol fer a partir de la metàfora de la màgia. “Quan parles fas màgia” focalitza l’atenció en un aspecte clau del programa: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua.

Els plafons que conformen l’exposició presenten diversos aspectes del programa:

  • “La màgia del voluntariat” ens presenta el programa, tant des del punt de vista de la pràctica del català com de la descoberta d’altres persones: un projecte en què tothom guanya.
  • “La màgia de la llengua” mostra la capacitat que té per transformar lingüísticament els seus participants i destaca el vessant cohesionador i més social del programa.
  • “Parelles encantades” exposa els requisits que calen per formar part d’una parella i en presenta les dues modalitats: la virtual i la presencial.
  • “No tot és per art de màgia” mostra les dimensions organitzatives del programa i la xarxa de professionals i recursos que en garanteixen la qualitat.
  • “Complicitats màgiques” presenta  el suport al programa mitjançant la col·laboració d’establiments i entitats i l’organització d’activitats socioculturals. 
  • “Apunta’t a la fórmula màgica” és una invitació a formar part del programa, a més de presentar-ne les xifres.

Voluntariat per la llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. El VxL ofereix dues modalitats: presencial (les parelles han d’assistir al lloc de trobada que hagin acordat) i virtual (les parelles fan les trobades per mitjà d’Internet, a través de plataformes de videotrucada). Qualsevol persona interessada a ampliar informació sobre el programa pot passar per l’Oficina de Català de Roses.

El programa va néixer l’any 2003 i ja hi han passat més de 150.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).