L’historiador i arqueòleg Marcel Pujol explica el projecte de museïtzació de la vila medieval de Roses

Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses

L'historiador i arqueòleg Marcel Pujol durant la xerrada que va oferir a Ca l'Anita

Marcel Pujol va ser-hi a Roses per oferir una xerrada dins el Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de la Vila

Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses
L’historiador i arqueòleg Marcel Pujol durant la xerrada que va oferir a Ca l’Anita

El projecte de museïtzació de la vila medieval de Roses és una iniciativa que el regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Carles Pàramo, va encarregar a l’historiador i arqueòleg Marcel Pujol.

I aquest va ser-hi a Roses, concretament a l’equip cultural de Ca l’Anita dins el Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de la Vila, per presentar aquest projecte de museïtzació que es troba a l’interior del recinte emmurallat de la Ciutadella, i que avarca un període de 300 anys, compresos entre els segles XI i XIII.

Pujol va presentar el que podrien se les bases, “les pautes d’intervenció en tot el que és el recinte medieval de la Vila de Roses, que estava dins la Ciutadella, és a dir, el que és el monestir, el barri de port i el barri de les botigues des d’un punt de vista arqueològic, de conservació, restauració i museïtzació”.  

I aquest estudi sobre les pautes d’intervenció va assegurar Pujol que està finalitzat, “i significa el punt de partida de com s’ha d’intervenir a curt, mitjà i llarg termini”. “Unes actuacions molt necessàries”, va afegir l’historiador, “perquè tot i que ja s’està actuant des del punt de vista d’excavació, restauració, consolidació i museïtzació, moltes de les troballes que estan a la vista, el visitant quan hi arriba no les entén al no estar prou ben conservades ni tampoc ben explicades”.

Per tant, un cop acabat el projecte de museïtzació el visitant “podrà entendre el que està veient”, va afirmar Marcel.

Aquest Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses impulsat per l’Ajuntament de Roses per difondre el coneixement del patrimoni històric rosinc ho va considerar Marcel Pujol “molt interessant, ja que som diferents persones i diferents institucions que estem intervenint, la qual cosa està molt bé perquè expliquen el que estem fent i tenim contacte entre nosaltres i ens intercanviem informació i, el més important, que s’explica a la gent de Roses què és el que estem fent”.

Aquest vespre es clou aquest Cicle sobre Patrimoni  amb la presentació de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic

Aquest Cicle es va iniciar el passat 21 d’abril amb la xerrada de l’arqueòloga Anna Mª Puig, va continuar el dia 26 d’abril amb la conferència impartida pels arquitectes Carles Victoria, Joan Falgueras i Lluís Bayona, i aquesta d’en Marcel Pujol.
I es clourà aquest vespre  amb la presentació de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic per part de Josep Burch i Lluís Palahí.