Mes de paraules

L’historiador Enric Pujol diu a Roses que la Guerra Civil va ser un trauma que, tot just ara, la societat s’està traient de sobre

Roses, un poble amb molta història
Enric Pujol durant la conferència

Enric Pujol va oferir una xerrada dins el cicle ‘Roses, un poble amb molta història’ parlant sobre la Guerra Civil

Roses, un poble amb molta història
Enric Pujol durant la conferència

El doctor en Història figuerenc i docent a la Univesitat Autonòma de Barcelona (UAB) va impartir, ahir al vespre, una conferència al teatre de Roses oferint una panoràmica general del que va ser la Guerra Civil per l’Alt Empordà i Roses, significant que la Vila rosinca “va ser la primera població de la comarca que va patir els efectes de la guerra amb el bombardeig del vaixell Canarias”. En total “van ser 41 canonades que van provocar una reacció de pànic impressionant entre la població rosinca, i del es pensava que a banda de bombardejar també volia desembarcar”.
Una Guerra Civil, de la qual es compleix enguany 75 anys de la seva finalització, que va suposar “com qualsevol conflicte bèl·lic, un trauma entre la població molt difícil de pair, i més quant tot seguit va venir una dictadura de gairebé 40 anys”, i que segons Pujol “és, tot just ara, quan la gent verbalitzant, parlant públicament sobre la guerra s’ho està traient de sobre”.
Pujol que va ser presentat als assistents pel regidor de Cultura, Marc Danès, va donar una visió global del que va ser la Guerra Civil a l’Alt Empordà, assenyalar que si Roses va ser la primera població en notar els efectes de la guerra “va ser Figueres la ciutat que va patir les conseqüències, quedant molt malmesa”, considerant-la Pujol com “la Guernica catalana”, destacant “el bombardeig que es va fer sobre el passeig nou, que s’havia inaugurat feia poc i pel qual passejaven moltes famílies amb els seus fills”. Un bombardeig “que va ser una novetat, perquè no s’havia fet mai en cap guerra, bombardejar una població des del avions”.

Roses, un poble amb molta història
L’historiador Enric Pujol i el regidor de Cultura de Roses, Marc Danès

Segons l’historiador figuerenc, l’Alt Empordà va viure la Guerra Civil des de la rereguarda, però el conflicte bèl·lic es notava quan reclutaven els homes per anar al front o quan tornaven ferits a casa. En l’únic moment que la comarca “va passar de la rereguarda al front va ser al final, l’any 39, quan milers de persones anaven cap a la frontera i l’aviació franquista va bombardejar el territori en l’intent que no arribessin”.

Enric Pujol, que va impartir la seva xerrada dins el cicle ‘Roses, un poble molta història’, també va parlar del cost humà que va tenir a les comarques gironines, especificant que “entre 44 i 65 rosincs van morir al front d’Aragó”.
Les conferències de la present edició d’aquest cicle es clouran el 19 de juny amb l’estrena del documental ‘El Triunfante’, la història d’aquest vaixell de guerra enfonsat a la Badia de Roses l’any 1795, mentre defensava la Ciutadella de Roses en el marc de la Guerra del Francès, dirigit per Martín González Damonte.