Mes de paraules

L’Hospital de Figueres entrega capses dels records a les famílies que han perdut un nadó

Hospital de Figueres
“La Capsa dels Records” conté diferents materials elaborats a mà

La iniciativa neix de quatre pares i mares que han passat per aquesta mateixa situació i que elaboren les capses de manera desinteressada

L’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital de Figueres ofereix “La Capsa dels Records” a les famílies que han perdut un nadó durant l’embaràs, el part o poc després de néixer per tal que hi puguin guardar objectes que simbolitzin i recordin el seu bebè. Neix de la necessitat de crear records dels seus fills i filles per no sortir de l’hospital amb els braços buits després de la seva mort. És una manera de retre homenatge a aquests nadons, sense distinció de les setmanes de gestació ni els motius de la defunció. I també de donar visibilitat a aquest dol.

L’objectiu de la iniciativa és acompanyar i ajudar els pares i mares a acomiadar-se’n perquè puguin afrontar de manera més positiva i saludable el procés de dol gestacional i perinatal. I és possible gràcies al projecte solidari i altruista de quatre famílies que han passat per aquesta mateixa situació.

Al capdavant de “La Capsa dels Records” hi ha Maria Simon (Tordera), Anabel Ruiz (Hospitalet de Llobregat), Laura Vázquez (Ripollet) i Mireia Bravo (Barcelona), que es van conèixer a través del grup de suport al dol d’una de les associacions que hi ha a Catalunya. El projecte va néixer a principis d’aquest 2020 després que detectessin aquesta necessitat als hospitals, a partir de la iniciativa particular “Petita Estel” de Maria Simon. Elles són les cares visibles de la iniciativa però compten amb desenes de voluntaris que els ajuden a confeccionar manualment les capses.

Tal com explica la cap de llevadores de la Fundació Salut Empordà, Maria Martínez, “fins ara, en cas que es produís una defunció gestacional o perinatal a l’Hospital de Figueres (el 2019 es van registrar 922 parts), ja entregàvem una capseta. Però la fèiem nosaltres i era molt més senzilla, res a veure amb la sensibilitat i l’amor amb què està feta “La Capsa dels Records”. N’hem donades dues i la veritat és que les famílies ho agraeixen molt”.

“Ja que arribes a casa amb els braços buits, aquesta capsa t’ajuda a tenir un objecte que simbolitza el teu fill, li dona existència. I això et permet plorar-lo”, explica Laura Vázquez. “La capsa t’ajuda a personalitzar el record”, afegeix Mireia Bravo. I “a l’hora d’escollir els elements que hi ha, hem tingut en compte que no només ha de servir per recordar, sinó també per facilitar eines a les famílies per a tirar endavant”, concreta Anabel Ruiz.

A dia d’avui s’han adherit 13 hospitals de Catalunya a aquest projecte, entre ells l’Hospital de Figueres, i la voluntat és que al setembre tots aquests centres i alguns més disposin de “La Capsa dels Records” per poder lliurar a les famílies que pateixen una pèrdua gestacional o perinatal. Ara també treballen en l’elaboració de capses específiques per les pèrdues durant el primer trimestre d’embaràs.

El projecte

 “La Capsa dels Records” conté diferents materials elaborats a mà per aquestes quatre famílies i el grup de voluntaris. Hi ha:

  • Un amanyac i gorret a joc (disponible en tres talles)
  • Un llibret per incloure les dades del nadó, les petjades de peus i mans, les polseres d’hospitalització, una foto i l’última ecografia registrada
  • Dos pots per a conservar el cordó umbilical amb pinça i un ble de cabells del nadó
  • Una espelma led
  • Una bosseta de llavors per a plantar com a símbol de l’amor cap a la criatura
  • Un espai per a guardar una foto de la família o del bebè
  • Una postal amb una il·lustració de la dissenyadora Mònica Rebollo i amb un codi QR, que conté una sorpresa per a les famílies
  • Un tríptic informatiu sobre el dol gestacional i perinatal

A la pàgina web de la iniciativa https://linktr.ee/lacapsadelsrecords s’hi pot trobar informació de suport per a les famílies que passen per una situació similar: documents útils per al dol, lectures recomanades i contactes d’associacions i professionals. En aquest portal també es poden fer donacions econòmiques i encarregar capses dels records personalitzades per ajudar a finançar el projecte, que de moment s’afronta amb aportacions de voluntaris i d’associacions.