Laura Robles Perea, metgessa del Servei d’Urgències i especialista en Geriatria, ha obtingut una beca de 12.500 euros per desenvolupar l’estudi
Laura Robles Perea, metgessa del Servei d’Urgències de l’Hospital de Figueres i especialista en Geriatria, ha obtingut una beca de 12.500 euros per desenvolupar un estudi que se centra en l’ús d’un eina innovadora de valoració geriàtrica ràpida, anomenada 3D/3D+. A partir del treball que es farà a l’Hospital de Figueres, el projecte permetrà analitzar la implementació als Serveis d’Urgències dels centres sanitaris d’una escala de valoració en la població d’edat avançada per a una millor presa de decisions sobre el seu diagnòstic, tractament i millor ubicació a l’alta. Es basa en l’aplicació local d’una metodologia que la mateixa metgessa, juntament amb la doctoranda Dolors Garcia i la doctora Anna Vena, totes membres del grup de treball #geriurg de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències, han dissenyat i desenvolupat des del 2013. Gràcies a aquest estudi, es podrà fer una adaptació local i una validació de l’eina 3D/3D+ a la pràctica habitual del Servei d’Urgències de l’Hospital de Figueres.
“El progressiu envelliment de la població s’associa a un augment de les visites d’urgència i ingressos hospitalaris de les persones d’edat avançada. Les Societats Científiques de Medicina d’Urgències i de Geriatria recomanen que s’incorporin estratègies d’avaluació geriàtrica a l’atenció d’Urgències. Aquestes estratègies haurien d’ajudar a orientar les decisions sobre el diagnòstic, el tractament i la destinació de l’alta dels pacients en funció del seu nivell de fragilitat i la necessitat d’atenció hospitalària”, exposa Laura Robles Perea.
Pel que fa a la beca de 12.500 euros, la concedeixen l’Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (DipSalut) a través de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) per a projectes d’investigació d’hospitals comarcals de Girona.
L’objectiu del treball és poder predir resultats adversos a curt i llarg termini amb pacients de 75 anys o més visitats als Serveis d’Urgències hospitalaris. Amb només set preguntes, el 3D/3D+ permet fer una valoració basal i dinàmica multidimensional en situació urgent i emergent en pacients d’edat avançada. L’estudi comporta la implementació d’una nova aplicació en el sistema d’infraestructura tecnològica de l’Hospital de Figueres i la formació de 40 professionals mèdics en l’ús de l’eina. L’estudi preveu valorar aproximadament 385 pacients majors de 75 anys, entre els mesos de gener i març del 2025. La investigació, que serà prospectiva, observacional i descriptiva, pretén millorar la presa de decisions clíniques i els resultats en adults d’edat avançada en situació urgent i emergent i facilitar el disseny d’un pla d’atenció individualitzat per a cada pacient.
L’estudi s’anomena Implementation of the 3D/3D+ tool for rapid geriatric assessment in the Emergency Department of Hospital de Figueres. A més de l’equip de professionals del Servei d’Urgències del centre altempordanès, el treball té el suport del Departament de Desenvolupament Informàtic i Sistemes d’Informació de la Fundació Salut Empordà (FSE) i de l’Institut de Recerca Glòria Compte de la FSE.